Львівська облрада виступила проти проведення виборів на окупованому Донбасі у 2020 році

Новини 11 Лютого, 2020 558
Львівська обласна рада ухвалила Стратегію розвитку Львівської області на 6 років. Фото: 4studio

Львівська обласна рада ухвалила Стратегію розвитку Львівської області на 6 років. Фото: 4studio

Львівська обласна рада ухвалила заяву щодо висловлювань службових осіб Офісу Президента України стосовно проведення місцевих виборів у 2020 році на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. Про це пише Четверта студія.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння заявою помічника Президента України Андрія Єрмака щодо нового «пакету домовленостей» на наступний раунд переговорів у нормандському форматі, котрі передбачають «проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях наприкінці жовтня 2020 року».

Вимушені нагадати, що збройна агресія Російської Федерації розпочалася з неоголошених і прихованих вторгнень на територію України підрозділів збройних сил та інших силових відомств Російської Федерації, а також шляхом організації та підтримки терористичної діяльності. Саме Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації, що складаються з регулярних з’єднань і підрозділів, підпорядкованих Міністерству оборони Російської Федерації, підрозділів та спеціальних формувань, підпорядкованих іншим силовим відомствам Російської Федерації, їхніх радників, інструкторів та іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також за допомогою окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України та підконтрольні Російській Федерації самопроголошені органи, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України.

Отже, частина території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль, на сьогодні є тимчасово окупованою.

До часу остаточного виведення та повної відсутності всіх збройних формувань Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (факт якого повинен бути встановлений Міністром оборони України та Міністром внутрішніх справ України шляхом спільного подання Президентові України, який виключно на цій підставі приймає відповідне рішення) будь-які ініціативи щодо проведення там місцевих виборів є незаконними та такими,що шкодять національній безпеці України.

Проте навіть після виведення військ Російської Федерації з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях головним завданням української влади стане відновлення української виконавчої влади, встановлення контролю за кордоном та розслідування злочинів, вчинених учасниками незаконних збройних формувань. З урахуванням складного комплексу заходів по верифікації українського громадянства та налагодження дієвої системи правосуддя, навіть за найбільш сприятливого сценарію деокупації, до проведення місцевих виборів сьогодні необхідно на порядок більше часу, ніж залишилося до проведення місцевих виборів у 2020 році.

Наголошуємо, що прийняте політичне рішення про розведення військ не покращило, а навпаки – погіршило ситуацію поблизу лінії розмежування на всій її протяжності. На міжнародних зустрічах високого рівня не вдалося домовитися навіть про припинення вогню.

Тому винесення у формі пропозиції до зустрічі в нормандському форматі ідеї проведення місцевих виборів на окупованому Росією Донбасі в 2020 році є відверто антиукраїнською дією по суті і російським сценарієм за формою.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з вимогою провести службове розслідування стосовно посадових осіб Офісу Президента України, котрі пропонують антиукраїнські та незаконні ініціативи з проведення місцевих виборів у 2020 році у формі офіційних пропозицій до міжнародних зустрічей на високому рівні, а на час розслідування усунути їх від зовнішньополітичних питань, які з незрозумілих причин входять до кола їх обов’язків.

Ми закликаємо усіх службових осіб Офісу Президента України припинити консультації та просування незаконних ініціатив, котрі включають ідею проведення місцевих виборів на Донбасі.

Жодних виборів на тимчасово окупованому Донбасі у 2020 році!», – йдеться у заяві.

Коментарі

Позначки: , ,