Львівська облрада виступила проти надмірних повноважень Гончарука

Новини 11 Лютого, 2020 121

Чергова сесія Львівської обласної ради, фото 4studio

Львівська обласна рада звернулася до Президента України, Верховної Ради України про необхідність зняття з розгляду законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Про це пише Четверта студія.

«На розгляді у Верховній Раді України перебуває проєкт Закону України № 2804 від 24.01.2020 «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

Цим проєктом Закону України пропонується законодавче визначення основних засад адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. Водночас цей же законопроєкт, котрий Уряд вніс до Верховної Ради України, передбачає, що містом має право бути лише той населений пункт, який має більше 20-ти тисяч жителів, а селище – відповідно більше 5-ти тисяч. Виконання цієї норми в разі ухвалення законопроєкту може призвести до зникнення величезного пласту історично сформованих 797 міст і селищ.

Окрім цього, у перехідних положеннях законопроекту передбачено, що Кабінет Міністрів України, як виняток з положень частини п’ятої статті 15, частини другої статті 18, частини першої статті 19 цього законопроєкту, вносить на розгляд Верховної Ради України проєкти законодавчих актів про встановлення (зміну) меж районів, про віднесення населених пунктів до категорії міст, здійснює віднесення населених пунктів до категорії селищ, сіл без подань відповідних сільських, селищних, міських, районних рад.

Львівська обласна рада погоджується з тим, що законодавство, котре регламентує адміністративно-територіальний устрій в Україні є морально застарілим та недосконалим. Однак замінити його потрібно фаховими та обґрунтованими нормативними актами, суть яких не буде зводитися до математичного перерозподілу статусу населених пунктів без урахування будь-яких урбаністичних, історичних та цивілізаційних підходів.

Ми також не можемо погодитися з надмірними повноваженнями Кабінету Міністрів України, котрі, до речі, простежуються не лише в зазначеній законодавчій ініціативі, а й інших законодавчих актах, що стосуються децентралізації.

З огляду на це, ми, депутати Львівської обласної ради, висловлюємо тривогу щодо наміру депутатів Верховної Ради України необґрунтовано позбавити статусу сотні населених пунктів в Україні та закликаємо Голову Верховної Ради України і відповідний профільний комітет парламенту зняти з розгляду проєкт Закону України № 2804 від 24.01.2020 «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням взяти на контроль якість законодавчих ініціатив уряду України, пов’язаних з децентралізацією, адже закладення необдуманих процедур нівелює довіру місцевого самоврядування до державних інституцій та дискредитує необхідну децентралізацію як найбільш затребувану реформу», – йдеться в документі.

Коментарі

Позначки: , ,