Львівська облрада виступила проти кодування супутникових сигналів українських телеканалів

Новини 11 Лютого, 2020 21 471

Чергова сесія Львівської обласної ради, фото 4studio

Львівська обласна рада звернулася до Президента України, Секретаря Ради національної безпеки України, Голови Служби безпеки України щодо ризиків кодування телевізійного супутникового сигналу.

«Ми, депутати обласної ради, обурені ситуацію з кодуванням провідних українських телеканалів на супутнику. З 28 січня 2020 року кодування супутникового сигналу навесні 2020 року, про яке домовились представники найбільших українських медіагруп – InterMediaGroup, StarLightMedia, «Україна» та «1+1», фактично створило ризики національній безпеці Україні в інформаційній сфері.

Масштаб ризику є значним, адже супутникове телебачення дивиться близько третини українських сімей. Щоб нівелювати цей ризик, українці мають купувати тюнери та підписуватися на платних супутникових провайдерів або підключатися до кабельних мереж (мереж провайдерів програмної послуги, інтернет-провайдерів), якщо такі наявні в їхніх містечках, селах та селищах. Водночас у вільному доступі на супутниках залишилися популярні російські телеканали, що транслюють фільми, серіали, розважальні передачі та новини. Тепер найбільші українські мовники не створюють їм конкуренцію.

Кодування супутникових каналів фактично закрилодоступ до українського телебачення для жителів Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а в умовах фактичної війни та боротьби за повернення окупованих/непідконтрольних територій це створює додаткові ризики. Адже російські телеканали на супутнику не закодовані, і після кодування більшості українських телеканалів мешканцям цих територій стали доступні лише російські телеканали, сигнал яких розповсюджується вільно.Кодування сигналу найпотужніших українських телеканалів фактично закріплює монополію російського телебачення на цих територіях.

Без більшості українських телеканалів на супутнику залишилися також мешканці прикордонних територій, адже українське прикордоння не повною мірою охоплене ефірним цифровим та аналоговим українським телебаченням.В ефірі вздовж кордону доступний, як правило, легальний сигнал російських, білоруських та інших іноземних телеканалів. Українське телебачення можна було дивитисялише через супутник. Чи вистачить у мешканців прикордоння мотивації платити за українське телебачення, якщо в ефірі та на супутнику вони мають доступ до безоплатного іноземного ТБ, яке вони також звикли дивитися?

Вважаємо, що таке рішення профільних державних інституцій та представників медіаіндустрії в теперішніх умовах війни з Росією є невчасним, адже фактично закріплює монополію інформаційних телеканалів, що транслюють російський погляд на події в Україні.

Враховуючи наведене, ми депутати обласної ради, просимо призупинити кодування супутникових каналів до завершення військових дій на Сході України», – йдеться у зверненні.

Коментарі

Позначки: , , ,