Львівська облрада відновлює роботу: які скандальні питання розглядатимуть

Новини 03 Липня, 2023 538

Обласні депутати заслухають звіти скандальних керівників комунальних закладів охорони здоров’я

Львівська обласна рада завтра, 4 липня, спробує відновити свою роботу у повноцінному режимі. Вперше після відставки з посади очільниці обласної ради представниці ЄС Ірини Гримак обласні обранці проведуть чергове пленарне засідання. 

Про це пише Четверта студія.

Після відставки Гримак у обласній раді у керівництві залишились два заступники – Євгеній Гірник із “Батьківщини” та Юрій Холод – з “Слуг народу”. Як наслідок, Гірник майже одразу перестав ходити на роботу, а потім взагалі зліг на лікарняний.

Не було його, не було, а у області ширились чутки про те, що він взагалі вже не вийде на роботу. Як наслідок, у кінці минулого тижня так і сталось – Гірник заявив про складання повноважень першого заступника голови Львівської обласної ради. За чутками, Гірник завтра взагалі складе мандат депутата Львівської обласної ради та вийде навіть із партії “Батьківщина”. Згодом, ніби-то, Гірник має опинитись у іншій політичній силі. Проте мова зараз не про це.

Як наслідок, увесь важіль керівництва у стінах Львівської обласної ради залишився у “Слуги народу” Юрія Холода. Саме він завтра і проведе чергову пленарку та спробує розв’язує достатньо багато господарських питань області.

Якщо проаналізувати порядок денний сесії, то окрім нікому не потрібних звернень, там справді є низка важливих питань суспільного та економічного характеру для області. Як на мене, вони недостатньо заслужені увагою серед місцевих медіа. Загалом порядок денний попередньо налічує 34 питання.

ІВ Четверта студія звертає увагу читачів лише на одне із них: це звіти керівників комунальних закладів охорони здоров’я.

(709-ПР ВІД 10.03.2023)

Доповідають:

М. Служинська – директор КНП ЛОР «Львівський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики»;

Л. Рак – генеральний директор КНП ЛОР «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр»;

І. Ковальчук – генеральний директор КНП ЛОР «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр»;

С. Федоренко – директор КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня»;

А. Синюта – заступник директора з організаційно-методичної роботи КНП ЛОР «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр»;

Р. Пукаляк – директор КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний діагностичний центр»;

С. Павлик – директор КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний кардіологічний центр»;

М. Гичка – генеральний директор КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня».

Співдоповідають: А. Білоус – в. о. начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради;

О. Чемерис – директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної військової адміністрації.

Насправді це питання вартує широкої уваги, адже багато хто із цих осіб вже десятками років керує обласними медичними комунальними закладами. Чи ефективним є таке керівництво?! Чи, може, будь-які зміни – це завжди краще, аніж багаторічний застій?! Яскравий приклад цьому – Андрій Васько та його керівництво… Ну але судити, мабуть, не нам, а пацієнтам. Але пацієнт – кожен з нас!

Нагадаємо лише коротку інформацію, якщо хтось вже забув.

У 2019 році у керівника Львівського онкоцентру вилучили понад 2 млн грн готівкою.

Правоохоронці продовжують розслідувати корупційну схему, яку налагодили керівники медзакладів Львова й області. Тривають масові обшуки у лікарнях та у помешканнях головних лікарів і директорів.

Про це у коментарі для 032.ua розповіла головна прокурорка Львівської області Ірина Діденко. За її словами, від учора і досі тривають 16 обшуків в медичних закладах та за місцем проживання головних лікарів та директорів цих закладів.

“Вже вилучено документацію щодо поставок засобів медичного призначення, чорнові записи, готівкові кошти. Як приклад, в одного з керівників медзакладу обласного рівня вилучено понад 50 тис. євро, 22 тис. доларів США та 189 тис. грн. Слідчі дії тривають,” – сказала Ірина Діденко.

Вона відмовилась повідомити про кого саме йдеться, однак, за інсайдерською інформацією журналістки 032.ua Юлії Лавришин, ідеться про директора Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігоря Ковальчука.

Цікаво, що у своїй декларації Ігор Ковальчук тоді не вказав жодних збережень у готівці. А за минулий рік він отримав 159 тис. грн зарплати та 17,5 тис. грн пенсії.

Правоохоронці продовжують розслідування та після встановлення суми збитків почнуть оголошувати підозри йому та іншим керівникам медзакладів, які були задіяні, у корупційній схемі.

Також у 2019 році у Львові на хабарі у 24,5 тис. грн затримали головного лікаря Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Андрія Синюту. Цю інформацію Tvoemisto.tv підтвердила речниця прокуратури Львівської області Юлія Шевченко.

Головна прокурорка області Ірина Діденко на своїй фейсбук-сторінці водночас повідомила, що у Львові розкрито корупційну схему в системі медичних тендерів.

«Протиправна схема діяла так: під час тендеру на закупівлю виробів медичного призначення медзакладами Львівщини за змовою з підприємцями штучно створювалися умови для гарантованої перемоги конкретного товариства.

Відповідальні особи товариства попередньо узгоджували усі деталі із представниками лікувальних закладів, зокрема, щодо формування медико-технічного завдання, у якому вказується перелік характеристик медичних виробів. При цьому наявні характеристики підлаштовувалися під наявні лише в конкретного товариства товари», – каже Ірина Діденко.

Відтак, підприємство отримувало перевагу під час проведення тендерів, за що сплачувало кошти.

Окрім Андрія Синюти за дачу хабаря затримали директора і бухгалтера товариства. Їм трьом повідомлено про підозру, двом фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застав, ще одному його обрання наразі триває.

Як писав Zaxid.net, до схеми причетні 10 медзакладів. Серед них, окрім чорнобильської лікарні, ще «Охматдит», військовий госпіталь, Львівський Центр екстреної меддопомоги, лікарня швидкої допомоги, обласний кардіоцентр та регіональний діагностично-лікувальний онкоцентр.

Згодом, вже у 2022-му році, суд оштрафував керівника Чорнобильської лікарні на 25,5 тис. грн за хабар та визнав Андрія Синюту винним у дачі хабаря службовим особам. Серйозно? 25,5 тисяч гривень штрафу за хабар?!

Сихівський районний суд Львова визнав винним директора Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (ЗУСДМЦ) Андрія Синюту у хабарництві та оштрафував на 93,5 тис. грн. Львівський апеляційний суд вирок підтвердив, однак зменшив суму штрафу до 25,5 тис. грн.

Як вказано у матеріалах справи, 24 грудня 2019 року Андрій Синюта, перебуваючи в офісі ТзОВ «Едвіл», отримав від головного бухгалтера компанії 24,5 тис. грн, які йому передала директорка. За ці гроші він нібито обіцяв вплинути на заступника директора Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи, аби той продовжив у 2020 році договір про закупівлю медобладнання у компанії «Едвіл».

Так, може у звіт Синюти варто включили й цю інформацію?!

Рекомендуємо депутатам Львівської обласної ради добре подумати перед голосуванням за результатами розгляду цього питання.

Олег ДОВГАНИК, ІВ Четверта студія

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , , ,