Львівська облрада просить звільнити від оподаткування благодійну допомогу для військовослужбовців, які не мають статусу учасника бойових дій

Новини 18 Березня, 2024 37

Звернення

Львівська обласна рада 12 березня ухвалила звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України щодо неприпустимості оподаткування благодійної допомоги, виплаченої протягом дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану на користь військовослужбовців, що не мають статусу учасника бойових дій.

Про це пише Четверта студія.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України внести на розгляд парламенту зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої протягом дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану на користь військовослужбовців, що не мають статусу учасника бойових дій», – йдеться у зверненні.

За даними Міністерства оборони України, відсоток військовослужбовців Збройних Сил України, які мають статус учасника бойових дій, станом на 01.12.2023 становить 40%.

Відповідно, якщо благодійна організація чи волонтер (фізична особа) надають благодійну допомогу військовослужбовцю без статусу учасника бойових дій, то зі суми такої благодійної допомоги їм доведеться сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% військового збору.

Окрім того, депутати Львівщини закликали розробити та прийняти окремий Закон України «Про податкову амністію для благодійних, громадських організацій, волонтерів, які здійснюють благодійну / гуманітарну допомогу військовослужбовцям Збройних Сил України» шляхом непритягнення їх до адміністративної відповідальності та незастосування будь-яких фінансових санкцій за порушення норм Податкового кодексу України в 2022-2023 роках.

«Це абсурд, щоб військові сплачували податки із волонтерської допомоги.
Важливо, щоб парламент прийняв збалансоване рішення на користь Збройних Сил України та волонтерської спільноти», – зазначила ініціаторка звернення, депутатка Львівської обласної ради Ірина Супрун.

Коментарі

Позначки: , , ,