Львівська облрада просить Шмигаля монетизувати пільгові перевезення

Новини 18 Березня, 2021 424

монетизація пільг

Львівська облрада просить прем’єр-міністра Дениса Шмигаля монетизувати пільгові перевезення.

Про це у Фейсбуці повідомив депутат Львівської облради Андрій Дума, пише Четверта студія.

“Розмови про монетизацію пільг оплати проїзду в громадському транспорті ведуться вже кілька останніх років. Та досі не зроблено жодних реальних кроків у цьому напрямку 🤷‍♂️
У підсумку маємо:

🔳 Періодичні суперечки пасажирів з водіями громадського транспорту;

🔳 Зростання соціальної напруги;

🔳 Неналежну якість автобусів;

🔳 Зростання ціни на перевезення;

🔳 Закриття збиткових маршрутів.

“І саме монетизація пільг здатна побороти наведенні вище проблеми”, – наголошує Андрій Дума.

Він додає, що так склалось, що надання пільг на оплату проїзду окремим категоріям громадян стало інструментом популізму центральної влади. Згідно з Законом України «Про автомобільний транспорт» види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, а розмір компенсації втрат перевізника визначається договором про організацію перевезень. З 2017 року набрали чинності зміни до Закону, якими передбачається, що компенсація витрат автотранспортним підприємствам, які здійснюють перевезення пасажирів, забезпечується за рахунок коштів місцевих бюджетів. Однак, більшість ОТГ не передбачили відповідні кошти на компенсацію витрат автомобільним перевізникам.

Як результат – за проїзд пільговиків перевізнику ніхто грошей не повертає. Є маршрути, на яких основними пасажирами є якраз пільгові категорії населення, і для перевізників вони повністю дотаційними. Проте, якщо ці маршрути закрити то люди не матимуть можливості поїхати на лікування, за медикаментами чи продуктами.

До того ж, де перевізнику взяти кошти на розвиток і оновлення рухомого складу свого автопарку, якщо за перевезення великої частини пасажирів платить він сам?

Поки пільги на перевезення не будуть монетизовані, доти ми не матимемо якісного громадського транспорту.

А ще, хіба не краще дати обіцяні пільги людям у руки, щоб вони самостійно вирішили – оплатити ними проїзд у автобусі, чи витратити на інші потреби?

“На плановій сесії депутати Львівської обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів України із закликом нарешті врегулювати цю соціальну нерівність та у найкоротші терміни прийняти Постанову «Про деякі питання надання пільг з оплати проїзду окремим категоріям громадян у готівковій формі», яка має на меті затвердити порядок надання пільг з оплати проїзду на всіх видах міського, приміського та міжміського транспорту у готівковій формі. Сподіваємося нас почують і ситуація зрушиться з мертвої точки”, – написав Андрій Дума.

Розмови про монетизацію пільг оплати проїзду в громадському транспорті ведуться вже кілька останніх років. Та досі не…

Опубліковано Андрій Дума Вівторок, 16 березня 2021 р.

Коментарі

Позначки: , , ,