Львівська облрада просить продовжити виплати для внутрішньо переміщених осіб

Новини 17 Березня, 2024 50

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати 20 тисяч гривень, але не всі / Фото: pixabay.com

до кінця воєнного стану

Депутатський корпус Львівської обласної ради звернувся до Кабінету Міністрів України щодо продовження виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо неприпустимими наміри уряду зменшити виплати соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» (зі змінами) більшість внутрішньо переміщених осіб, що постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, з 1 березня 2024 року позбавляються виплат соціальної допомоги. Право на допомогу матимуть лише окремі категорії громадян.

На сьогодні з понад 4,8 мільйона осіб, які обліковуються як внутрішньо переміщені особи, тільки дещо більше половини – близько 2,6 мільйонів – отримують виплати. До того ж, за даними Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, майже 40 відсотків із отримувачів такої допомоги наприкінці минулого року проживали лише на ці кошти, оскільки не знайшли роботи або мали малооплачувану роботу.

Міністерство соціальної політики України як автор запропонованих змін заявляє, що підтримка внутрішньо переміщених осіб надалі буде спрямована на забезпечення їхньої інтеграції до громад, де вони проживають, стимулювання непрацюючих до працевлаштування, надання цільових інструментів підтримки під конкретні життєві потреби, підтримку родин, які не мають достатнього ресурсу для оренди житла, розвиток послуг із догляду за непрацездатними членами родини. Проте, за визнанням віцепрем’єр-міністра України Ірини Верещук, насправді зменшення виплат пов’язане виключно з потребою зменшити видатки державного бюджету.

Вважаємо, що важливо продовжити підтримувати внутрішньо переміщених осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, сприяючи їхній повноцінній інтеграції в громадах, де вони оселилися.

Припинення чи зменшення підтримки має відбуватися після, а не до повноцінної інтеграції та адаптації, навіть за умови, якщо це займає більше часу, аніж очікувалося. Адже штучне форсування процесу зменшення підтримки внутрішньо переміщених осіб загрожує важкими соціальними наслідками, зростанням рівня бідності.

Відтак, ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб мають бути продовжені до кінця воєнного стану та закликаємо Кабінет Міністрів України відмовитися від запланованого різкого зменшення тих, хто їх отримуватиме», – йдеться у зверненні.

Коментарі

Позначки: , ,