Львівська облрада хоче керувати газорозподільчими системи

Новини 29 Липня, 2023 2 234

Депутати Львівської обласної ради прийняли звернення до Кабінету Міністрів України, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), Фонду державного майна України і НАК «Нафтогаз України» щодо прийняття рішення про інвентаризацію та передачу газорозподільних систем та їх складових у спільну власність територіальних громад Львівської області.

Про це пише Четверта студія.

«Наказом Державного комітету України по нафті і газу № 101 від 14.03.1994 створено Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» шляхом перетворення Державного підприємства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз». За підсумками інвентаризації майна станом на 01.01.1994 ВАТ «Львівгаз» передано цілісний майновий комплекс Державного підприємства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз».

У 2012 році відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 20.08.2012 № 770 «Деякі питання використання державного майна для забезпечення розподілу природного газу» та спільного наказу Міненерговугілля та Фонду державного майна України від 09.11.2012 № 882/3812 Міненерговугілля разом з ПАТ «Львівгаз» уклало договір «Про надання на праві господарського відання державного майна, яке використовується для забезпечення розподілу природного газу, не підлягає приватизації, обліковується на балансі господарського товариства із газопостачання та газифікації і не може бути відокремлене від його основного виробництва» від 29.11.2012 № 31/04 (далі – Договір).

Цим Договором Міненерговугілля передало ПАТ «Львівгаз» на умовах господарського відання державне майно газорозподільних систем, згідно з додатком № 1 до Договору.

Відповідно до статті 37 Закону України «Про ринок природного газу» газорозподільні системи, власником яких є держава, не можуть знаходитися в користуванні оператора газорозподільної системи на праві господарського відання, крім випадків належності такого оператора до суб’єктів господарювання державного сектору економіки.

21.02.2017 Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 95 «Про забезпечення ефективного використання газорозподільних систем або складових», відповідно до якої Міненерговугілля спільно з АТ «Львівгаз» укладено Додаткову угоду № 1 до Договору № 31/04 від 29.11.2012 щодо його приведення до вимог примірного договору експлуатації газорозподільних систем або їх складових, затвердженого цією постановою, та викладено Договір у новій редакції (змінено назву на Договір експлуатації газорозподільних систем або їх складових від 24.05.2017 № 240517/11-Лв-ГРМ, преамбулу та всі розділи Договору). Договір передбачав щорічну оплату за експлуатацію державного майна. Зокрема, до державного бюджету повинно перераховуватись 10% від залишкової вартості.

Однак, 03.06.2021 Державне бюро розслідувань викрило масштабну схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам. Міненерговугілля у змові з Операторами газорозподільних систем уклало договори, в яких передбачено безоплатне користування державним майном. За період з 2017 до 2021 рр. внаслідок вказаних дій державі завдано збитків на суму 1,488 млрд гривень.

25.05.2022 за клопотанням Державного бюро розслідувань слідчий суддя Печерського суду Києва передав в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) арештовані приватні корпоративні права на 26 обласних та міських операторів газорозподільчих систем, в т.ч. АТ «Львівгаз», на балансі якого обліковуються об’єкти як державної, так і комунальної та приватної форми власності.

25.05.2023 Бюро економічної безпеки України повідомило про досудове розслідування у справі щодо масштабного розкрадання палива із газотранспортної системи України (ГТС). До схеми причетні керівники окремих облгазів «Регіональної Газової Компанії» (РГК), що підконтрольні підсанкційному олігарху Дмитру Фірташу. П’ятьом керівникам окремих облгазів обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або внесення відповідної застави, зокрема АТ «Львівгаз» – 155 млн гривень.

Нагадаємо, що Львівська обласна рада з метою зниження соціальної напруги в суспільстві, захисту інтересів жителів Львівщини, а також задля недопущення необґрунтованого та безпідставного безоплатного використання майна держави і територіальних громад, беручи до уваги неналежне управління газорозподільними системами або їх складовими, 16.02.2021 прийняла рішення № 44 «Про передачу газорозподільних систем у спільну власність територіальних громад Львівської області» для недопущення зловживання АТ «Львівгаз» та ТзОВ «Львівгаз збут» монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуг з розподілу природного газу.

Відповідно до згаданого рішення Львівська обласна рада надала згоду на прийняття у спільну власність територіальних громад області газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них), що належать до державної власності. Також запропоновано Кабінетові Міністрів України та Міністерству енергетики України прийняти рішення про передачу газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них) з державної власності у спільну власність територіальних громад Львівської області.

Окремим пунктом рішення є прохання до Кабінету Міністрів України розробити та затвердити Порядок інвентаризації газових мереж. Важливо зазначити, що частина об’єктів інфраструктури газових мереж (підвідні газорозподільчі мережі та їхні складові, газорегулювальні пункти різних модифікацій, станції катодного захисту, регулятори тиску, лічильники та інші) на території громад області перебуває в невизначеному майновому стані. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2005 № 1121 «Про затвердження Методики проведення інвентаризації об’єктів державної власності» внесення відомостей до Єдиного реєстру об’єктів державної власності визначено за Фондом державного майна України.

Варто зазначити, що відповідно до статті 41 Конституції України примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, па підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.

Примусове відчуження таких об’єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Враховуючи вищезазначене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Кабінету Міністрів України, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), Фонду державного майна України і НАК «Нафтогаз України» щодо прийняття рішення про інвентаризацію та передачу газорозподільних систем та їх складових у спільну власність територіальних громад Львівської області», – йдеться у зверненні.

Відтак, враховуючи Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-IX, з урахуванням потреби невідкладного та ефективного реагування на наявні загрози національним інтересам України, а також для гарантування економічної безпеки України, захисту прав, свобод та законних інтересів громадян України, депутати обласної ради просять:

– долучити представника Львівської обласної ради до Управління активами або вибору Управителя, нагляду за арештованим майном АТ «Львівгаз»;
– прийняти рішення про проведення інвентаризації газорозподільних систем та їх складових (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них – ГРП, ШРП, КСС тощо) у Львівській області;

– розглянути можливість проведення націоналізації газорозподільних підприємств, які здійснюють як збут, так і розподіл природного газу побутовим споживачам у Львівській області;

– прийняти рішення про передачу газорозподільних систем та їх складових (з державної власності) у спільну власність територіальних громад Львівської області на баланс Львівської обласної ради.

Коментарі

Позначки: ,