Львівська обласна рада закликає відновити державне фінансування невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих

Новини 19 Березня, 2024 171

Львівська обласна рада ухвалила звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо державного фінансування невиробничої сфери Українського товариства сліпих та Українського товариства глухих.

Про це пише Четверта студія.

«В Україні на сьогодні існують дві громадські організації: Всеукраїнська організація інвалідів «Українське товариство сліпих» та Всеукраїнська організація інвалідів «Українське товариство глухих», які протягом багатьох десятиліть створили та розбудували систему закладів, на базі яких здійснюється соціальна реабілітація людей з інвалідністю по зору та слуху. Усі інші громадські організації, створені в Україні, не мають такої інфраструктури та отримують кошти на конкурсній основі з метою проведення разових заходів, наприклад: круглі столи, семінари, конференції тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 № 357 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року № 183 і від 3 березня 2020 року № 166» визначено, що починаючи з 2022 року УТОС і УТОГ отримують фінансову підтримку з державного бюджету лише на конкурсних умовах.

Конкурси є не постійними, а разовими способами отримання фінансової підтримки, а діяльність осередків УТОСу та УТОГу – це щоденна робота в багатьох напрямах життєдіяльності осіб з інвалідністю.

Зазначені громадські організації мають соціальні об’єкти, які надають послуги особам з інвалідністю: бібліотеки з рельєфно-крапковими книжками, озвучені й зі збільшеним шрифтом, пристосовані клуби для творчої реабілітації, спортивні секції, гуртожитки й будинки, де проживають особи з інвалідністю. Працівники громадських об’єднань, які працюють на постійній основі в цих соціальних закладах, надають особам з інвалідністю послуги, які не може надати держава.

Оскільки ці громадські організації є інститутами громадянського суспільства, які мають сукупність матеріальних установ та засобів (інфраструктурна мережа та матеріальна база), фінансування їх діяльності повинно було б розділятися на дві програми:

1) базове інституційне фінансування, тобто фінансування діяльності мережі осередків та соціально-культурних підрозділів (заробітна плата штатних працівників, комунальні та інші послуги);

2) участь осередків в конкурсі проєктів.

Варто зазначити, що пунктом 61 Зауважень загального порядку № 7(2018) Комітет ООН по правах осіб з інвалідністю рекомендує підтримувати громадські об’єднання не тільки через проєктне фінансування, а й через стійке базове інституційне фінансування.

Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України не допустити знищення діяльності та відновити державне фінансування невиробничої сфери Всеукраїнської організації інвалідів «Українське товариство сліпих» та Всеукраїнської організації інвалідів «Українське товариство глухих»», – йдеться в тексті документа.

Коментарі

Позначки: