Львівська обласна рада у суді відстояла заказник “Торфовище Білогорща”

Новини 20 Липня, 2023 101

Львівська обласна рада у суді відстояла заказник “Торфовище Білогорща”

Львівський окружний адміністративний суд прийняв кінцеве рішення у справі заказника “Торфовище Білогорща”.

Про це повідомив в о голови Львівської облради Юрій Холод, пише Четверта студія.

Скасувати рішення Львівської обласної ради про створення заказника “Торфовище Білогорща” вимагали чотири гаражні кооперативи. Провадження у справі відкрили ще у січні 2022 року.

Заказник місцевого значення “Торфовище Білогорща” був створений обласною радою 29 жовтня 2019 року. У 2020 році Рясне-Руська сільська рада прийняла рішення про передачу 15 гектарів ландшафтного заказника в приватну власність.

Після проведення інвентаризації земель, яка відбулася у зв’язку з приєднанням Рясне-Руської сільської ради до Львівської міської ради, виявилося, що частину землі заказника безплатно отримали кілька гаражних кооперативів. Ці кооперативи, як юридичні особи, були створені вже після оголошення земель заказником, впродовж серпня-вересня 2020 року, за місяць до отримання землі.

“За оскарженням рішення про створення заказника в окружному адміністративному суді проглядався намір кооперативів зупинити процеси повернення набутих ними земельних ділянок, – зазначив Ярослав Гасяк. – Позиція громадськості, Львівської міської ради, Зимноводівської сільської ради, Львівської обласної прокуратури та Львівської обласної ради була єдиною – процедурно порушень при створенні заказника не було, а розпаювання земельних ділянок природно-заповідного фонду і безоплатна передача ділянок відбулося значно пізніше та з порушеннями. Що і було підтверджено сьогодні судом”.

Зазначимо також, що до захисту інтересів новоствореного заказника долучилися Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, представники комітету Національної асоціації адвокатів України із земельного, аграрного та двокілевого права, громадськість та мешканці Львова, які зібрали необхідну кількість голосів для петиції про збереження унікальної природної території, як місця відпочинку для містян.

Коментарі

Позначки: , ,