Львівська обласна рада прийняла Комплексну програму утвердження української мови на 2023-2026 роки

Новини 21 Вересня, 2022 84

Львівська обласна рада прийняла Комплексну програму утвердження української мови на 2023-2026 роки

Депутати Львівської обласної ради затвердили Комплексну програму утвердження української мови на 2023-2026 роки. Під час сесійного засідання 20 вересня в залі обласної ради був присутній уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Зокрема він наголосив, що прийняття такої програми є надзвичайно актуальним і сприятиме підтримці й розвитку ініціатив, спрямованих на популяризацію української мови.

«Ми повинні максимально наблизити можливість опанування української мови для усіх громадян, а особливо для школярів та студентів. Повномасштабне вторгнення росії в Україну підвищило заохочення до вивчення української мови та культури. Комплексна програма, затверджена сьогодні на Львівщині, стане потужним сигналом для інших областей. Сподіваюся усі обласні ради напрацюють аналогічні програми та ефективно їх втілюватимуть», – зазначив Тарас Кремінь.

Над проєктом програми працювала депутатська робоча група. Свої пропозиції протягом останнього місяця до програми надіслали близько двох десятків експертів, мовознавців, наукових та освітніх інституцій у галузі української мови.

Голова депутатської комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета презентуючи програму акцентував на тому, що в тексті програми враховано пропозиції уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, мовознавців, освітян, громадськості.

«Мова є складовою національної безпеки України. То ж правильна інформаційна політика, популяризація державної мови, національно – патріотичне виховання, дослідження мови – це найважливіші напрямки діяльності. Їх треба посилювати, реалізовуючи конкретні заходи. Ми зосередимо усі питання щодо утвердження та розвитку української мови в одному стратегічному документі – Комплексній програмі. Це дасть можливість надалі відповідально формувати продуманий мовний, інформаційно-культурний  простір України», – пояснив Святослав Шеремета.

«Реалізація такої програми забезпечить поширення функцій та сфер вживання державної мови, промоцію української культури в усіх її проявах, формування цілісного національного інформаційно-культурного простору, популяризацію української мови, культури та історичної свідомості української нації через найширший спектр культурних, освітніх, наукових, науково – практичних та інформаційних заходів», – йдеться у рішенні сесії.

Коментарі

Позначки: ,