Львівська обласна рада наголошує на необхідності синхронізації санкційної політики України з іноземними партнерами

Новини 21 Вересня, 2022 67

Львівська обласна рада ухвалила звернення до Президента України, Верховної Ради України, Ради національної безпеки та оборони України щодо необхідності синхронізації санкційної політики України з іноземними партнерами та негайного запровадження санкцій стосовно підприємств, компаній військово-промислового комплексу російської федерації, їхніх керівників і спонсорів.

Про це пише Четверта студія.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, стурбовані недосконалістю української санкційної політики щодо фізичних та юридичних осіб російської федерації, у тому числі військових компаній і підприємств.

Україна ось уже сьомий місяць бореться з відкритою збройною агресією росії. Поле бою простягається не тільки на тисячі кілометрів фронту з агресором, а й проходить на економічному, ідеологічному, інформаційному та дипломатичному фронтах. Україна бореться і перемагає.

За пів року великої війни проти країни-окупанта рф Україна зазнала колосальних економічних втрат: понад 14 млн людей стали вимушеними переселенцями, десятки тисяч українців окупанти позбавили життя. З кожним днем війни ці цифри зростають. Заявлена сума економічних втрат – 750 млрд дол – ще буде збільшуватися.

Одне із ключових завдань, яке стоїть перед країною, – змусити рф і тих, хто сприяє агресії, заплатити за свої злочини на полі бою, а також розпочати платити грошима за усі нанесені збитки.

За даними впливового видання Bloomberg, країни групи «Великої двадцятки» приєдналися до міжнародних санкцій, накладених на росію за вторгнення в Україну. Відтак виникає резонне питання – чи зроблено все керівництвом України, щоб розширити цей список.

На сайті НАЗК України наведено топ країн, які наклали найбільше санкцій на осіб та компанії, що сприяють російському режиму. Україна в цьому списку навіть не входить в трійку лідерів як щодо фізичних, так і щодо юридичних осіб. Санкції накладено на 892 фізичних та 236 юридичних осіб.
Показовий приклад: Євген Пригожин – кухар путіна, один із його спонсорів та неофіційний власник приватних військових компаній «Вагнера», «Ліга», відповідальний за розміщення найманців в Україні, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Це людина, яка останнім часом стала обличчям російського вторгнення. У соцмережах є чимало відео, де він агітує засуджених за важкі злочини, які відбувають покарання у виправних закладах російської федерації, вступати в ПВК «Вагнера», «Ліга», взяти в руки зброю та брати участь у бойових діях на території України.

Санкції на нього та структури, які з ним пов’язані, зокрема на приватні військові компанії «Вагнера», «Ліга», наклали ЄС, Велика Британія, США, Канада, Швейцарія, Австралія, Японія, Нова Зеландія.

Поруч із цим такі непоодинокі випадки мають місце і на Галичині.

Як випливає з інформації публічно оприлюдненої Львівським міським головою Андрієм Садовим – понад 340 бізнесів у місті Львові прямо або опосередковано належать росіянам.
Де в цьому списку Україна? І це непоодинокий випадок. Проблема носить системний характер.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про санкції» пропозиції щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій виносяться на розгляд Ради національної безпеки та оборони України Президентом України, Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, Національним банком України, Службою безпеки України. Заяву щодо застосування санкцій подає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції. Приймаються санкції Радою національної безпеки та оборони України, вводяться в дію Указом Президента України та затверджується протягом 48 годин з дня видання Указу Президента України постановою Верховної Ради України.

Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, вимагаємо від:

– Президента України як гаранта Конституції та суверенітету України – звернути належну увагу відповідним органам державної влади на неналежне виконання норм Закону України «Про санкції»;

– Верховної Ради України – вжити всіх заходів щодо вдосконалення законодавчої бази з метою гармонізації санкційної політики з нашими міжнародними партнерами;

– Ради національної безпеки та оборони України – активізувати процес виявлення та накладання санкцій на фізичних та юридичних осіб рф відповідно до норм Закону України «Про санкції», за потреби – напрацювати пропозиції щодо вдосконалення законодавчої та нормативної бази, а також здійснити усі необхідні заходи для припинення провадження господарської діяльності громадянами країни-агресора російської федерації на території України», – сказано в документі.

Коментарі

Позначки: