Львівська міськрада перешкоджає проведенню журналістського розслідування

Новини 03 Жовтня, 2023 275

Інна Свистун. Фото: "Варіанти"

Інна Свистун упродовж останніх років безоплатно користувалася земельною ділянкою комунальної власності орієнтовною площею 0,0396 га (кадастровий номер відсутній) на вул. К. Левицького, 4 у Львові

Львівська міська рада умисно створює перешкоди для проведення журналістського розслідування щодо начальника управління комунальної власності Інни Свистун.

Про це у зверненні на ім’я депутатів Львівської міської ради Наталії Шелестак, Руслана Кошулинського, Юрія Ломаги та Олексія Різника пише член Національної спілки журналістів України Віктор Корнієнко, інформує Четверта студія.

Як йдеться у зверненні, Львівською міською радою упродовж останнього часу умисно створюється перешкоди для подальшого проведення журналістського розслідування, що «свідчить про перешкоджання моїй законній журналістській діяльності та полягає, зокрема, у ненаданні відповідей на запити щодо отримання інформації, які стосуються надання відомостей  про суму коштів, яку має сплатити Свистун І.В у якості безпідставно збережених коштів за користування вказаною земельною ділянкою, а також відомостей про те, як було проведено розрахунок даної суми, чи сплачена дана сума станом на даний час».

Журналіст розповідає, що під час журналістського розслідування встановлено, що Свистун Інна Василівна, яка обіймає посаду начальника управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, керуючись особистими інтересами, упродовж останніх років безоплатно користувалася земельною ділянкою комунальної власності орієнтовною площею 0,0396 га (кадастровий номер відсутній) на вул. К. Левицького, 4 у Львові.

Йдеться про земельну ділянку у межах історичного ареалу Львова, яку Свистун І.В. та Дубневич Наталія Мирославівна використовували (використовують дотепер)  для обслуговування належного їм майнового комплексу (загальною площею 942.8 кв.м.) за відсутності відповідного рішення Львівської міської ради про надання вказаної земельної ділянки в користування (оренду) та за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки.

У зв’язку з чим на підставі моєї заяви детективами Підрозділу детективів (на правах самостійного Управління) Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області було розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72023141100000009 від 21.07.2023 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України (самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику).

Вказаній заяві в правоохоронні органи передували неодноразові звернення (запити) на адресу Львівської міської ради, після яких департаментом  містобудування Львівської міськради було видано наказ від 30.05.2023 №138 “Про створення комісії для проведення обстеження земельної ділянки на вул. К. Левицького,4 у м. Львові”. На виконання даного наказу 01.06.2023 було проведено комісійне обстеження земельних ділянок на вул. К. Левицького,4 у м. Львові, за результатами якого складено акт від 01.06.2023 №218.

У подальшому матеріали зазначеного обстеження було скеровано користувачам зазначених в акті від 01.06.2023 №218 земельних ділянок: Дубневич Наталії Мирославівні – листом від 12.06.2023 №2412-вих-70725, Свистун Інні Василівні – листом від 12.06.2023 №2412-вих-70724.

У листі, зокрема,  до Свистун І.В. було запропоновано:

1.Вжити заходи щодо оформлення права користування (оренди) земельною ділянкою комунальної власності орієнтовною площею 0,0396 га на вул. К. Левицького,4 у м. Львові.

  1. Провести оплату всіх належних власнику земельної ділянки комунальної власності орієнтовною площею 0,0396 га на вул. К. Левицького,4 у м. Львові безпідставно збережених коштів за користування вказаною земельною ділянкою.

Водночас за наявною інформацією, станом на цей час Свистун І.В. не проведено оплату всіх безпідставно збережених коштів за користування вказаною земельною. Тобто земельною ділянкою комунальної власності орієнтовною площею 0,0396 га на вул. К. Левицького, 4 у Львові Свистун Інна Василівна продовжує користуватися безоплатно.

Зауважу також, що Львівською міською радою упродовж останнього часу умисно створюється перешкоди для подальшого проведення журналістського розслідування, що свідчить про перешкоджання моїй законній журналістській діяльності та полягає, зокрема, у ненаданні відповідей на запити щодо отримання інформації, які стосуються надання відомостей  про суму коштів, яку має сплатити Свистун І.В у якості безпідставно збережених коштів за користування вказаною земельною ділянкою, а також відомостей про те, як було проведено розрахунок даної суми, чи сплачена дана сума станом на даний час. Такі запити, на які не було надано жодних відповідей, на адресу Львівської міської ради, міського голови Львова Садового А.І., департаменту містобудування Львівської міської ради,   мною були скеровані 13.09.2023 року (у Львівській міськраді даний документ було зареєстровано за №2-17200-24 від 13.09.2023) та 22.09.2023 року (у Львівській міськраді даний запит було зареєстровано за №3-К-ЗПІ-1582-24 від 22.09.2023).

“З огляду на вищевикладене, враховуючи, що Свистун І.В., яка майже двадцять років (!) безоплатно користується земельною ділянкою комунальної власності на вул. К. Левицького, 4 у Львові, є  посадовою особою місцевого самоврядування, а також беручи до уваги те, що у даний час Свистун І.В. є фігурантом кримінального провадження за №72023141100000009 від 21.07.2023 р., за ч.1 ст. 197-1 КК України (самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику), що було передано для проведення досудового розслідування до Львівського районного управління поліції №1 ГУ НП у Львівській області, прошу Вас як депутата Львівської міської ради:

– вжити заходів для ініціювання та проведення службового розслідування щодо Свистун Інни Василівни, яка обіймає посаду начальника управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, враховуючи, що йдеться про  недодержання Свистун І.В. як посадовою особою місцевого самоврядування законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, а також про вчинення Свистун І.В. ймовірно корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення.

–  взяти на контроль виконання Свистун І.В. вимоги від 12.06.2023 року, яка стосується вжиття заходів  щодо оформлення права користування (оренди) земельною ділянкою комунальної власності орієнтовною площею 0,0396 га на вул. К. Левицького,4 у м. Львові, а також проведення оплати всіх належних власнику земельної ділянки комунальної власності орієнтовною площею 0,0396 га на вул. К. Левицького,4 у м. Львові”, – йдеться у зверненні до депутатів.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,