Львівська міська рада не виконує рішення Верховного Суду України (ВІДЕО)

Новини 12 Червня, 2021 474

Андрій Садовий. Фото ілюстративне. Джерело: lenta.ua

Історичний ареал Львова. Чому у місті досі немає меж територій історичної спадщини

Вже третій місяць Львівська міська рада не виконує рішення Верховного Суду України. Суд зобов’язав мерію чітко окреслити межі історичного ареалу. Це орієнтовно дві з половиною тисячі гектарів. Загальна ж площа Львова 15 тисяч гектарів без прилеглих населених пунктів.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Що таке історичний ареал?

Близько 2,5 тисяч га у Львові – це зона історичного ареалу. Там заборонено що-небудь змінювати без дозволу міністерства культури. Верховний суд України зобов’язав міську раду окреслити межі ареалу історичної спадщини.

“Історичний ареал мав визначити самі межі історичного ареалу – це поселення до 39 року плюс-мінус. Там треба було зберігати історичне середовище. Тобто нова забудова там могла відбуватися тільки за умови, коли це дуже велика суспільна проблема. Щоб ви розуміли, там лікарня, дорога, електростанція, але ні готель, ні житловий будинок не є суспільною потребую в умовах Львова”, – розповідає учасниця громадської організації “Народна дія Львів” Олеся Дацко.

Олеся Дацко, яка подає позови проти незаконних забудов у місті, каже, що саме через відсутність чітких меж історичного ареалу забудовують центр міста.

“Забудовники приходили, ага міська рада, ви не затвердили, ми будуємо! І суд каже, аяяй, ви ж розумієте, це порушуються права забудовників, а те що порушуються права всієї держави, всієї територіальної громади, чомусь суди не думали”, – додає Олеся Дацко.

Чому не виконують рішення суду?

Уже третій місяць у Львові не можуть виконати рішення суду. За словами начальника міського відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини Олега Хандина, суд не встановив часових меж. Також не роз’яснив, як правильно виокремити історичний ареал міста.

“Ті земельні ділянки, які є в історичному ареалі, а він дуже великий, я наголошую – є в приватній, державній і комунальній власності. Тому, якщо говорити про приватну власність, то не дуже зрозуміло, як на приватній власності міська рада має шось право робити”, – розповідає начальник міського відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини Олег Хандин.

За словами Олега Хандина, міська рада не відмовляється від виконання рішення суду.

“Виконати його не зачіпаючи інтереси інших осіб, тобто в межах своїх земельних ділянок, в межах, можливо, карт, можливо винесення на карти, одначе, я кажу, нас обмежує не просто рішення суду. Нас обмежує відсутність правового поля, ми не маємо механізму його виконання. Якщо є рішення – кажуть винесіть в натурі, а ми кажемо, а на підставі чого? Яка процедура, хто звертається? Хто оформляє документи? Хто виносить в натурі ну сам порядок. А нема! То як його виконати?”, – каже Олег Хандин.

Приватна власність залишається приватною

Начальник обласного управління охорони об’єктів суспільної спадщини Василь Петрик каже, що приватна власність залишиться приватною.

“Історичний ареал – це є межа, де просто обмежується господарська діяльність у зв’язку з тим, що там розташовані об’єкти культурної спадщини в значній кількості. І все. Просто будуть певні обмеження на діяльність, але позбавляти когось права приватної власності ніхто не буде”, – розповідає начальник обласного управління охорони об’єктів суспільної спадщини Василь Петрик.

І додає – проблем із оформленням меж історичної спадщини не мало б виникати.

“Нам треба затвердити історико-опорний план. Тільки після його затвердження і наказу міністерства культури будуть всі правові підстави для того, щоб вивести його межі міста”, – каже Василь Петрик.

Допоки у мерії зволікають із затвердженням історичного плану, забудовники мають можливість далі будувати без змін.

Коментарі

Позначки: , ,