Львівщина втрачає ліси через жука-короїда

Новини 26 Жовтня, 2018 1 029

Це українська сосна і жук-короїд, який вбиває її. Ілюстрація: lesovod.blogspot.com

В області порушили питання боротьби із шкідником лісу

У ДП “Бродівське лісове господарство” порушили питання методів боротьби з жуком-короїдом.

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА, на виїзній нараді-семінарі, що відбулася на базі державного підприємства «Бродівське лісове господарство» порушили питання боротьби із жуком-короїдом.

Як зазначається у повідомленні, фахівці розповіли про причини всихання дерев, поінформували про масштаби пошкоджених соснових насаджень у Львівській області.

В межах наради представили результати лабораторних аналізів видового складу патогенних грибів та комах-фітофагів із осередків всихання сосни. Наковці проаналізували етапи ураження і відмирання деревини і наочно продемонстрували це на зразках зрізів уражених дерев. Учасникам продемонстрували, що навіть при зеленій кроні та здоровому пні, на висоті 6 метрів дерево уже зазнає грибкових уражень. Відтак, пояснили, що здолати шкідника допоможе лише вчасна вирубка ділянок, вражених жуком. Лісівники закликали представників органів місцевої влади не бути байдужими та сприяти у боротьбі з цим шкідником лісу, адже його нашестя утворює нові спалахи всихання.

«Проблема всихання соснових деревостанів є актуальною сьогодні для всієї України – площа всихаючих дерев збільшується. Під час обстеження соснових насаджень фахівці з’ясували, що серед стовбурових шкідників домінує верхівковий короїд. Цього жука зазвичай не вважали небезпечним шкідником, оскільки він заселяє гілки та верхівки дерев, а не ділову частину стовбурів. Однак, цикл розвитку шкідника проходить під корою у кронах дерев, стрімко поширюється та уражує соснові насадження, які ослаблені через аномальну посуху останніх років. Уражені короїдами соснові ділянки видно неозброєним оком. Хвоя на деревах починає жовтіти і згодом стає бурого кольору, починаючи з верхівки, а деревина втрачає свою господарську цінність», – йдеться у повідомленні.

Фото: прес-служба Львівської ОДА

 

Коментарі

Позначки: