Львівщина відзначить 85-річницю Голодомору

Новини 20 Листопада, 2018 124

У суботу, 24 листопада, Львівщина відзначатиме 85-річницю Голодомору. Розпочнуться заходи панахидами у всіх храмах області. Опісля, о 15:00 годині на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку розпочнуться жалобні заходи.

«Зокрема о 15:30 годині розпочнемо екуменічну панахиду за жертвами трьох Голодоморів 21-22, 32-33, і 46-47 років. О 16:00 годині – загальнонаціональна хвилина мовчання, опісля у центральні частині міста Львова буде церковний передзвін у пам’ять про мільйони невинно убієнних українців», – розповів директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА  Андрій Ковальський.

Також о 16:00 годині Львівщина долучиться до Загальноукраїнської акції «Запали свічку пам’яті». Лампадки традиційно запалюватимуть біля пам’ятника Тарасові Шевченку, а тих мешканців області, які не матимуть змоги прийти у центр міста, закликають запалити свічку пам’яті у своїх оселях та вшанувати закатованих голодом в часи Голодомору українців.

«За різними даними приблизно 10 млн українців загинули голодною смертю через тоталітарний режим, який хотів вчергове нас поневолити. У пік Голодомору щодоби гинули 28 тисяч українців, щогодини 1168 і щохвилини 20 людей гинули у червні 1933 року. Відтак, закликаємо кожного поставити свічку на вікні чи то офісу чи свого помешкання, для того, щоб віддати шану і таким чином консолідувати українців в пам’ять про страшні жертви, які ми понесли майже століття тому», – додав Андрій Ковальський.

О 17:20 годині громадськість покладе квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій, що на проспекті Чорновола, а також до пам’ятної дошки жертвам комуністичного терору, які загинули від голоду в 1946-47 роках на Підзамче.

Окрім цього, у навчальних закладах області проведуть «уроки пам’яті», присвячені подіям Голодоморів.

Коментарі

Позначки: ,