Львівщина просить Зеленського визнати День Героїв

Новини 31 Липня, 2023 50

Депутати обласної ради ухвалили звернення щодо відзначення 23 травня на державному рівні Дня Героїв

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Президента України та Верховної Ради України із закликом щодо встановлення Дня Героїв, який вже понад 72 роки традиційно відзначається щороку 23 травня в українському світі, як день вшанування подвигів оборонців рідного краю.

Про це пише Четверта студія.

«У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня відзначати День Героїв. Таке рішення було присвячене до дня 23 травня 1938 року, коли у м. Роттердамі було вбито засновника та провідника ОУН, полковника Євгена Коновальця. Також зумовлено тим, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола Міхновський, Симон Петлюра.

До здобуття Україною незалежності День Героїв відзначався підпільно. З проголошенням незалежності, починаючи з 1991 року, свято почало набувати розголосу. Зокрема, Львівською обласною радою було прийняте рішення від 4 травня 1999 року № 144 «Про відзначення Свята Героїв».

За часів сучасної незалежної України День Героїв або Свято Героїв – це щорічне свято на честь воїнів – борців за волю, незалежність та соборність України. Після початку неоголошеної московсько-української війни у 2014 році та широкомасштабної агресії московії у 2022 році цей день набув нового значення – вшанування пам’яті полеглих у ній захисників та захисниць України. Тисячі чоловіків та жінок стали на захист своєї країни, підтверджуючи своєю мужністю і завзяттям незламний дух українського воїна-борця.

Українська військова традиція єднає покоління борців, подвиги яких надихають до боротьби. Так, Євген Коновалець, Микола Міхновський та Симон Петлюра поєднали покоління учасників боротьби за незалежність та соборність: учасників національно-визвольної боротьби 1917 – 1921 років, учасників національно-визвольної боротьби 40 – 50-х років ХХ століття та захисників України – воїнів і Героїв сучасності», – йдеться у зверненні.

Відтак депутати Львівської обласної ради звернулися до Президента України та Верховної Ради України з пропозицією встановити День Героїв державним святом та відзначати його щороку 23 травня.

Коментарі

Позначки: