Львівщина отримала близько 42 тисячі гумдопомоги з-за кордону

Новини 18 Березня, 2022 144
Львівщина отримала близько 42 тисячі гумдопомоги з-за кордону

Львівщина отримала близько 42 тисячі гумдопомоги з-за кордону

З перших днів війни Львівщина отримала близько 42 тисячі тонн гумдопомоги від європейських країн. Наша область стала гуманітарним хабом, що забезпечує необхідним міста, де тривають бойові дії.

Як пише “Четверта студія”, про перетин кордону з гумвантажем, а також кількість осіб, які покинули межі України розповів під час брифінгу заступник голови Львівської ОВА.

Перетин кордону:

З початку війни через західний кордон з з України виїхало близько 1,5 млн українців, а в’їхало 150 тисяч. За минулу добу межі держави покинули 35 тис людей , в’їхали 7 тисяч. На сьогодні черг на пунктах пропуску практично не має. Кількість осіб, що виїжджають зменшилась вдвічі.

Ввезення гуманітарного вантажу з іноземних країн:

Є дві категорії товарів – товари, які ввозяться лише за декларацією. Водій або особа, яка супроводжує вантаж на кордоні, подає декларацію, де вказує відправника, водія, марку і модель ТЗ одержувача вантажу та адресу розвантаження. Також зазначають перелік товарів.

Друга категорія товарів – з так званими «двома зірочками». Наприклад, автомобілі, побутова техніка, квадрокоатери, тепловізори. Вони ввозяться в Україну тільки за письмовим погодженням голови ОВА. Наголошую, що це рішення приймає будь-який голова військової адміністрації. Це не має жодної прив’язки до кордону. Якщо вантаж їде в Тернопільську або Житомирську область, то рішення про визнання гумдопомоги можуть приймати очільники тих регіонів.

Інформація для водіїв, які перевозять вантаж:

Особи або ГО, які їдуть за кордом по гумдопомогу, мають попередньо звернутись з листом у військову адміністрацію. Їх зареєструють у електронній системі “Шлях”. Такі звернення будуть розглядатися виключно в тих випадках, коли вони є від юридичних осіб, які зареєстровані в єдиному реєстрі отримувачів гумдопомоги, яка може отримати вантажі. Це не можуть бути приватні компанії чи будь-які працівники.

Погодження виїзду надає лише Держприкордонслужба за поданням ОВА. Не лише Львівської, але й інших адміністрацій.

Протягом воєнного часу Львівщина отримали близько 42 тисячі тонн гумдопомоги. Це в основному одяг, продукти харчування, засоби гігієни, побутова хімія, ТЗ. Всі вантажі після перетину кордону розміщають на складах відповідно до зазначених адрес, вказаних у декларації під час перетину. Якщо одержувачем є ЛОВА, товари їдуть на наші склади. А далі розподілють в регіони відповідно до запитів з Офісу президента та Кабміну.

Коментарі

Позначки: ,