Львів’яни зареєстрували майже 190 заявок на реставрацію брам та вікон

Новини 19 Вересня, 2021 140

У Львові відновили ще одну історичну браму, фото ЛМР

Цьогоріч львів’яни надіслали у “Бюро спадщини” 189 заявок на реставрацію історичних брам та вікон. Їх відновлять за Програмою співфінансування.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, пише Четверта студія.

Набір заявок тривав з 1 по 15 вересня. Цьогоріч “Бюро спадщини” не встановлювало обмежень щодо кількості охочих стати у чергу. Тож львів’яни зареєстрували 119 заявок на реставрацію старовинних брам та 70 –на відновлення вікон.

“Така велика кількість охочих свідчить про високий рівень відповідальності мешканців до збереження спадщини. Протягом місяця отримані заявки будуть розглянуті, а мешканці, які подали заявки отримають листи щодо результату їх розгляду. Також повний список адрес будинків, мешканці яких братимуть участь у програмі співфінансування, ми опублікуємо на сайті”, – каже директор ЛКП “Бюро спадщини” Павло Богайчик.

Відреставрувати брами та вікна з переліку фахівці зможуть через два роки. Наразі реставратори опрацьовують заявки, які подали мешканці у попередні роки.

Програма співфінансування реставрації історичних дверей та брам діє з 2018 року.

Відповідно до Програми, при реставрації брам 70% вартості робіт оплачують з міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

При відновленні вікон за цією програмою 60% сплатить місто і 40% мешканці, а при заміні пластикових вікон на дерев’яні частка співфінансування становить 50% на 50%.
З 2021 року окрім брам, балконів та вікон у місті почали реставрувати сходові клітки, зали, тамбури у під’їздах, вітражі та фасади будинків.

Ремонт проводять не лише в будівлях, які мають архітектурну цінність, а й в тих будинках, які розташовані в межах історичного ареалу та які побудовані не пізніше, ніж 80 років тому.

Основною умовою для участі в програмі є приналежність до ОСББ.

Згідно з Програмою співфінансування при реставрації сходових кліток, залів, тамбурів у під’їздах, вітражів та фасадів будинків місто повертає 90% від всіх виконаних робіт, 10% становитиме доплата мешканців.

Коментарі

Позначки: