Львів’янка домоглася, аби бренд шампунів підписував товар українською мовою (ВІДЕО)

Новини 18 Травня, 2021 797

Львів'янка домоглася, аби бренд шампунів підписував товар українською мовою

Львів’янка Анастасія Чайківська написала десятки листів до імпортерів та виробників косметики, з проханнями підписувати товари українською мовою. Тепер один з брендів шампуню з’явився у продажу з українськими написами. Дівчина каже, що це не лише її заслуга, а усіх тих, хто звертався із схожими листами.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Кілька років тому Анастасія відмовилася від усього російськомовного. До цього переліку додала і товари. А рік тому запитала мовного захисника Святослава Літинського, що потрібно робити, аби на товарах були написи українською. І він відповів:

“Можна писати фізичні листи, на які вони зобов’язані дати письмову відповідь. Важливо те, що не потрібно ніякої аргументації, що закон вимагає, а лише те, що ви споживач і ви хочете отримати такий товар українською мовою”, — пояснює Святослав Літинський.

Відтоді Анастасія почала писати компаніям. Ось фрагмент одного листа:

“Прошу вас як одну з провідних компаній на ринку здійснити переклад на лицевій стороні етикеток продукції “Head & Shoulders” і “Always” українською мовою і тим самим дати гарний приклад іншим компаніям”.

Дівчина розповідає, коли пише листа, наголошує, що вона є споживачем товару.

“Я, як споживач, повинна отримувати інформацією українською мовою – це нормально, це повага. Оскільки, це — прохання, то класно їм зауважити кілька причин, що це збільшить їхні об’єми продаж, що ви і ваша сім’я, друзі звертаєте на це увагу”, — каже дівчина.

Анастасія каже й надалі писатиме такі листи-звернення до виробників, адже це дає результат.

“Настя активно включилась в роботу, вона надіслала декілька десятків листів імпортерам, виробникам. І дуже приємно, що пройшло близько шести місяців і один з виробників реально відреагував на ці звернення. Очевидно, таких звернень було більше, ніж лише від Насті, інші люди зверталися через соціальні мережі, через листи, дзвінками. І тепер ми маємо, що марка шампунів з українськими написами”, — каже Святослав Літинський.

Сам Святослав Літинський уже не один рік добивається того, аби послуги в Україні надавались рідною мовою, а товари обов’язково мали інструкцію українською. Святослав судився з компаніями близько 50 разів, відвідав понад 150 судових засідань та став одним із авторів закону про мову, який ухвалили два роки тому.

Коментарі

Позначки: