Львів’ян закликають стати на захист української мови

Новини 14 Липня, 2020 631

Скриншот ФБ

Початок акції у Львові 16 липня о 09.00

У Львові 16 липня відбудеться акція на захист української мови.

Як пише “Четверта студія”, про це повідомили організатори.

Як зазначається, 16 липня о 9:00 год розпочинається акція під стінами українського парламенту проти антиукраїнського законопроєкту № 2362.

“У Львові у цей час усіх чекаємо на майдані перед пам’ятником Тарасові Шевченку”,- повідомляють організатори.

Як наголошується, “цей тиждень – вирішальний для захисту української мови. Цього тижня «Слуги народу» спільно з ОПЗЖ планують протягнути в парламенті законопроєкт № 2362 «слуги народу» Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти. Саме такий «подарунок» підготувала монобільшість до 30-річчя Декларації про державний суверенітет України та року із набуття чинності Закону про мову”.

Організатори акції зазначають, що “цей проєкт є найбільшою загрозою українській мові й освіті, бо передбачає внесення змін у закони про мову і про освіту”.

“Давно запланований і підготований з 1 вересня 2020 перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на навчання українською мовою буде скасовано аж до вересня 2023 року.
Крім того, вносяться зміни до закону «Про повну загальну середню освіту», а саме: вилучається норма про обов’язковий обсяг навчання державною мовою (не менше 80 % річного обсягу навчального часу) для осіб, які належать до національних меншин, при здобутті базової або профільної середньої освіти у державних, комунальних чи корпоративних закладах освіти.  Більше того, навіть у школах з української мовою навчання можна буде викладати «декілька предметів» російською!”, – йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що “це – шлях до тотальної русифікації освіти”.

“Ми не маємо права цього допустити! Ми закликаємо всіх, кому дорога наша мова і українська освіта, у четвер 16 липня о 9:00 год вийти у Львові на майдан перед пам’ятником Тарасові Шевченку! Закликаємо спікера Разумкова припинити дії з розколу і русифікації України, негайно зняти русифікаторський законопроєкт №2362 з розгляду на нинішній сесії і не включати в порядок денний наступних сесій! Закликаємо кожного відповідального народного депутата стати на захист української освіти і в разі винесення цього проєкту на пленарне засідання проголосувати «проти»! Ні – русифікації освіти! Захистимо мову!! “, – йдеться тексті звернення організаторів акції.

Як повідомлялося, Синютка закликає прийти під стіни Ради на захист української мови.

Коментарі

Позначки: , ,