Львів вже з бюджетом на 2018 рік

Новини 16 Листопада, 2017 76

Львівська міська рада. Фото - Вікімедія

Депутати Львівської міськради під час сесії 16 листопада прийняли бюджет міста на 2018 рік.

Як видатки, так і доходи міського бюджету складають по 6,8 млрд грн, що на 26% є більшим, ніж у бюджеті на 2017 рік. Про це інформують у  ЛМР.

Однак більше чверті міського бюджету складають три дотації з держбюджету – реверсна дотація (518 млн грн), а також освітня (776 млн грн) та медична (636 млн грн) субвенції. Втім, ці суми ще можуть змінитися після того, як Верховна Рада розгляне державний бюджет.

Під час представлення бюджету на 2018 рік директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук пояснив, що наразі у документі не відображена субвенція на соцзахист, яка складатиме близько 2 млрд. Її також виділять після прийняття державного бюджету, однак ці кошти спочатку надходять до обласного бюджету, з якого потім розподіляється по містах. Відтак видатки бюджету Львова зростуть ще на суму цієї субвенції.

Загалом майже половина видатків міського бюджету (47%) йде на освіту та житлово-комунальне господарство. Ще по 14% – це охорона здоров’я та видатки управлінню фінансів.

Більша частина із 976 млн грн, які отримає управління фінансів, складає реверсна дотація з держбюджету на 518 млн грн. Ще 300 млн грн, які ЛМР виділяє управлінню фінансів, насправді підуть в обласний бюджет на виконання меморандуму щодо вивезення сміття.

Цікаво також, що депутати доповнили проект ухвали про бюджет приписом, що ці 300 млн грн виділять лише після того, як ЛОДА прозвітує про використання 150 млн грн, які обласному бюджету виділили після передачі функцій з вивезення сміття.

Із департаментом житлового господарства та інфраструктури, який отримає 1266 млн грн з міського бюджету, також ситуація проста – більша частина цих видатків є бюджетом розвитку та внесками до статутних капіталів комунальних підприємств «Львівводоканал», «Львівавтодор», «Львівтеплоенерго» та «Львівелектротранс». Зараз на сам бюджет розвитку (по суті – на ремонт та реконструкцію будинків, доріг та інших об’єктів) передбачено 830 млн грн (у 2017 році на це виділили 1,1 млрд грн).

Ця сума ще може збільшитись. За словами Олега Іщука, вона зросте після розгляду Верховною Радою держбюджету, окрім того туди ж в кінці року перейде ще якась сума від перевиконання бюджету за 2017 рік.

Цікава ситуація із освітою та медициною. Значна частина освітнього й медичного бюджетів фінансується завдяки субвенціям з державного бюджету – це 40% у випадку освіти та 67% охорони здоров’я. На освіту загалом виділили 1935 млн грн, на медицину – 947 млн грн, однак важливо, що майже 80% з цих сум підуть виключно на виплату зарплат.

Ще 273 млн грн видатків з бюджету передбачено управлінню соціального захисту, більше половини з цієї суми – це різноманітні пільги та фінансування програм підтримки різних категорій населення (серед низ і 100 млн грн на програму захисту інтересів учасників АТО).

Під час обговорення бюджету Олег Іщук пояснив, що зараз Львівська міська рада надає 29 різноманітних пільг та допомог (тут не враховані загальнодержавні пільги, а лише ті, рішення про які приймали депутати ЛМР). При цьому 10 років назад було всього 7 видів допомог.

На управління транспорту передбачено 147 млн грн і більше половини цієї суми складають відшкодування проїзду пільговиків. Це 55 млн грн на відшкодування проїзду пільговиків в електротранспорті та 22 млн грн на проїзд пільговиків у маршрутках. Цікаво, що загалом на такі пільги, за словами Олега Іщука, потрібно більше 200 млн грн.

На культуру виділили 213 млн грн і трішки менше половини цієї суми (91 млн грн) є фінансуванням музичних, художніх та інших мистецьких навчальних закладів. Ще 44 млн грн з бюджету культури виділяють на підтримку театрів, 27 млн грн – на підтримку бібліотек, 19 млн грн – на музеї, а 14 млн грн – на філармонії та музичні колективи.

Цікаво також, що у бюджет заклали 20 млн грн на виконання рішень судів. При обговоренні цього питання керівник департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук заявив, що у більшості випадків програні ЛМР суди є наслідком неякісних ухвал депутатів.

Щодо доходів бюджету, то 45% з них – це податки на доходи фізичних осіб (заплановано на рівні 3065 млн грн). Від місцевих податків ЛМР має намір отримати ще 1405 млн грн. Йдеться про 850 грн з єдиного податку, 544 млн грн з податків на майно (орендна плата, податок на нерухоме майно, земельний податок); 6,1 млн грн з доходів від паркування; 4,9 млн грн від туристичного збору.

Коментарі

Позначки: ,