Львів не може повернути усі кредитні кошти без взяття нового кредиту, – Наталка Шелестак

Новини 11 Березня, 2021 1 303

Наталія Шелестак. Фото 4studio

Відома у Львові підприємець та громадська активістка Наталія Шелестак очолила комісію фінансів та планування бюджету Львівської міськради. Як працюється громадській активістці у Львівській міськраді, а також про борги міста та про співпрацю із іншими політичними силами Наталія Шелестак розповіла у інтерв’ю ІВ Четверта студія.

Пані Наталія, давайте розпочнемо із славнозвісної Вашої розмови на комісії з паном Шмідом. Після Ваших слів, як нам відомо, Шмід дуже образився на партію «Варта»? Чи спілкуєтесь Ви з Шмідом зараз?

МИ БУДЕМО ОПТИМІЗОВУВАТИ РОБОТУ УСІХ ЛЬВІВСЬКИХ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Насправді, я вперше його бачила і не планувала жодних конфліктів. Я висказала свою думку не як член комісії, а як пересічна львів’янка. Можливо, це було не зовсім коректно, але така моя думка. Я наголосила на тому, що це – суто моя думка як мешканки міста Львова. Зараз не йде мова про мої ґрунтовні знання у побудові вулиць чи проектів. Даю власну думку, як людина, яка мешкає у Львові.

Напевно, його це образило, але вже так сталось, що ми не створили комфортних умов для того, щоб він розказав про діяльність саме цього Інституту. Тому він не зміг дати прямі відповіді на прості питання. А чи не зміг, чи не володів інформацією, чи не захотів – не знаю. Проте за тиждень підготував відповіді на комісію і я сподіваюсь, що на нас чекає ще не одна зустріч і не лише з керівником цього комунального підприємства, а й з керівниками інших міських установ. Ми будемо оптимізовувати роботу усіх львівських комунальних підприємств.

Чи надходили Вам погрози збоку партії «Самопоміч»?

Ні. Жодних погроз не було. Це, скоріше, був тролінг у мій бік від Чаплінського. Він просто намагався дочепитись до моїх слів та аналізував мої здібності до мислення. Придумали, що я проти острівків безпеки та велосипедних доріжок. Нагадали про програму партії. Але я ніколи не була проти ані велосипедних доріжок, ані тих острівків. Просто, на мою думку, думку звичайної мешканки Львова, вони реалізовані не зовсім правильно. Я не вважаю, що комфорт має бути лише для водіїв і пішоходи заважають – це лише домисли чи якась форма тролінгу.

Чи будуть виділятись кошти на фінансування так званих урбаністичних проектів?

Звичайно будуть. Ми маємо розвиватись гармонійно і динамічно. Ми вибудовуємо конкретні плани, намагаємось розприділити кошти так, щоб жодна сфера не страждала. Проте ми не можемо собі дозволити нелогічних дій. Вперше за останні роки ми думаємо не про один рік, а наперед. Йдемо на компроміси, опрацьовуємо величезну кількість інформації, вникаємо у кожну стрічку видатків, переглядаємо усі програми, які є в загальній частині бюджету, ретельно зважуємо, перш ніж за щось проголосувати. Працюємо над бюджетом розвитку.

Маємо багато планів щодо оптимізації комунальних підприємств. Думаємо про те, як збільшити дохідність у бюджеті не лише за рахунок продажу землі чи реалізації майна та за рахунок взяття кредитів. Нам потрібно простежувати виплату податків і стимулювати податкову краще працювати. Маємо певні проблеми з реєстрами та стягуванням податку на нерухомість, оскільки нема достовірної інформації.

Як Вам взагалі працюється у міській раді?

Доволі комфортно. Я була готова до цього. Засідання, та і сам бюджет, займає багато часу, я постійно працюю. Якщо не з комісією чи депутатами, то вдома – із купою таблиць.

Чи вистачає часу на сім’ю?

Часу мало, але родина мене дуже підтримує. Намагаюсь зробити усе щоб ми жили у кращому, комфортному і розвиненому місті.

Який стан із бюджетом міста? Скільки місто має боргових зобов’язань?

Це складне питання. Я хочу, щоб ви розділяли борги, адже ми маємо кредити, лізинги і боргові зобов’язання перед підрядниками за виконанні роботи. Сказати конкретні цифри дуже складно, адже щоразу отримуємо нову інформацію.

Якщо з підтверджених цифр, то, наприклад, за виконанні роботи – це 164 млн грн, але ще є роботи, які вже майже готові, тому ця сума збільшиться. Є також борги приєднаних територій. Наприклад, Винники мають борг приблизно 258 млн. грн, якщо я не помиляюсь. Частина з них уже заактована на 150 млн. Ще є 40 млн грн, які не включенні у бюджет – за проведені роботи із каналізування.

Також маємо кредитні зобов’язання, які постійно поповнюються, тому загальну цифру сказати не можна. Це приблизно весь річний бюджет Львова.

З часом підготуємо таку довідку, щоб люди розуміли, яку суму боргу місто має виплатити.

Чи будуть нові кредити?

Однозначно будуть. Якщо дасть банк цього року кредит, то місто візьме так званий «Пакет солідарності» на операційні витрати комунальних підприємств, які приймають участь у цій програмі. Йдеться, наприклад, про «Львівелектротранс».

Цей кредит пов’язаний із тим, що 2020 рік був так званим «ковідним роком» і певна збитковість у комунального підприємства була більшою, ніж завжди. Цей кредит – терміном на 3 роки.

Будуть й інші кредити. Зокрема, на 10 років місто братиме кредит на оновлення рухомого складу трамваїв. Також буде ще один кредит під один відсоток з першим внеском через 5 років на оновлення та модернізацію транспорту.

Якщо чесно, то і кредити на інші потрібні речі, на яких у нас, на жаль, немає готівкових коштів, теж потрібні. Зараз місто не в стані повернути усі кредитні кошти, не беручи нових. Інакше ми не просто зупинимось у розвитку, а просто зупинимо роботу життєво необхідних комунальних підприємств. Сказати про те, що ми зможемо жити без кредитів – це брехня. Але повернути їх немає з чого. Тому я сподіваюсь, що за рахунок правильного підходу до видаткової частини, ми зможемо покращити життя міста.

Інше питання: чи варто нам бездумно брати кредити на речі, яких ми насправді не потребуємо. Наша комісія хоче зменшити кількість лізингів і надалі брати лізинг лише на ті речі, які нам конче необхідні. Хоча форма лізингу, як варіант, може існувати, наприклад, на медичне обладнання, адже це дуже дороговартісний вклад для бюджету.

ЛЬВОВУ ПОТРІБНО ДЕСЯТКИ РОКІВ, ЩОБ ПОВЕРНУТИ УСІ ЗАПОЗИЧЕНІ ГРОШІ

Скільки загалом часу потрібно Львову, щоб повернути усі позичені кошти?

Не один рік. Це десятки років. Кількість кредитів буде зростати, адже зараз, як я вже казала, ми не можемо жити без кредитів. Місто немає достатньої кількості коштів на усі його потреби. Тому точну цифру сказати практично неможливо. Зараз ми намагаємось розподіляти кошти вкрай розумно, щоб не набирати бездумно грошей. Вибудовувати певну стратегію, як мінімум, на 5 років наперед, щоб реалізувати якомога більше планів. Треба, щоб львів’яни бачили, що потреби перекриваються. І цілеспрямовано йти у цих потребах. Маємо багато відкритих проблем і робимо усе, щоб їх ліквідувати.

Чи плануєте ви балотуватись на другий термін депутатства?

Важко сказати. Я часто жартую, щоб я аби перший добула. Ще не знаю. Не впевнена чи це потрібно мені як мамі чи як бізнесмену. Але, можливо, за 5 років виникне потреба у моїй діяльності. Я буду знати, якщо щось важливе я не зробила, тоді піду на другий термін, аби виконати усю роботу.

Ви є однією з ініціаторів мережі освітньо-соцільно-культурних центрів. Чому Ви стали ініціатором?

Ця ініціатива виникла з потреби. Потреби батьків такої ж дитини як і у мене, дитини з особливими потребами. Ідея створилась життям, адже часто у сім’ях з такими дітьми є проблема того, що батько залишає сім’ю, діти потребують особливого догляду і не мають змоги відвідувати звичайні школи навіть у форматі інклюзії.

Була така ідея свого часу і її підтримав тогочасний очільник області. Відтак, вона створена на рівні області, а тепер ми хочемо реалізувати її і у Львові, адже значна кількість діток – саме зі Львова. І зараз маємо більш широкий формат цих центрів, зокрема використовуємо їх для професійної підготовки дітей. Вони зможуть опанувати просту професію. Це дасть можливість зняти напругу і стати корисним суспільству. Ці дітки отримують задоволення від того, що вони можуть щось робити. Як депутат я скеровую і буду скеровувати гроші на потреби таких дітей. Має бути велика просвітницька діяльність з педагогами, адже не усі готові до інклюзії. Потрібно багато часу, але, думаю, місто створить багато нових програм для таких дітей.

З якими труднощами ви та ваші однодумці стикнулись при створенні центру?

Труднощів було дуже багато. Одним з найбільших було нерозуміння чиновників. Одні не розуміли, але й не заважали. Інші ж не розуміли, робили по своєму, що створювало ще більше перешкод. Зараз оновився депутатський склад і вони виражають готовність до змін. Звісно, ще одна проблема – гроші, але, я сподіваюсь, вона вирішиться.

ПРИ ПРАВИЛЬНОМУ РОЗПОДІЛІ ГРОШЕЙ БАГАТО ПРОБЛЕМ МОЖНА УНИКНУТИ

Чому підприємець Наталія Шелестак пішла у політику?

Я не мала чіткого бажання йти в політику, була просто активісткою. Після Революції Гідності активно допомагала армії, багато часу приділяла реформі поліції, але в політику йти не хотіла. Мені здавалось, що це дуже невдячна робота. Але ми потрапили у ситуацію з коронавірусом і на плечі активістів знову лягла відповідальність за захист тих самих лікарів. Ми спрямовували усі зусилля на допомогу, вкладали велику кількість коштів. Так і з’явилось розуміння, що час йти в раду і розумно розподіляти кошти, щоб потім усі ці проблеми не лягали на плечі бізнесу та простих громадян. При правильному розподілі можна уникнути багатьох проблем.

Як створювалась партія “Варта”?

Ідея виношувалась дуже давно. Юрій Мартинюк, який є співзасновником та рушійною силою «Варти», завжди говорив, що час об’єднатись, але у 2015 нас не цікавила політика, хтось не мав часу… Але пандемія змусила нас об’єднатись, відтак і виникла ідея самої партії та участі у виборах.

Чи не важко Вам поєднувати підприємництво, депутатську діяльність та членство у комісіях?

У мене все побудовано так, що маю змогу дозволити собі час на таку громадську діяльність. Маю підтримку партнерів, родини. І можу собі це дозволити, щоб в майбутньому мої діти могли жити у кращому місті. На родину часу бракує, на роботу – теж бракує.

Що з усіх видів діяльності є в пріоритеті?

Зараз йде бюджетний процес, тому усі мої дні зайняті питаннями бюджету. Якщо це не у Ратуші з депутатами, то вдома з купою таблиць. Постійно думаю, як зробити краще. Намагаюсь придумати шляхи, як краще реалізувати.

САМА СЕБЕ ЛЮБЛЮ ТРОЛИТИ

Як Ви реагуєте на критику?

Я доволі емоційна жінка. Чути критику важко, а прийняти – ще важче. Проте я вчусь і, якщо критика конструктивна, то за неї вдячна. Можливо, щось десь недобачила, хтось недопоінформував. Ситуації бувають різні. Але коли тобі це кажуть – ти маєш змогу це виправити. Немає людей, які не помиляються. Якщо ж ні – то з іронією. Я і сама себе люблю підтролити. Важче жити в агресії, а з критикою – нормально.

Яка атмосфера панує у Львівській міськраді сьогодні?

Ніякої теплої ванни. Бувають нервові сплески, проте я до цього була готова. Між депутатами є розуміння і це не може не тішити. Якщо виключити політику, то взагалі ідеально. Нові депутати прийшли з великим досвідом у різних сферах, який ми застосовуємо.

Яке, на Вашу думку, найбільше досягнення у політичній діяльності?

Ми зуміли вперше провести громадські слухання. Створення дитячої нейрохірургії, яку, думаю, зможемо закінчити до кінця року. Великий бюджет на медицину та освіту – це не лише моє досягнення, а й партії «Варти».

Є речі, які роблю сама, проте я не вважаю це найбільшими досягненнями.

Наталія Шелестак сьогодні – активістка, депутат, підприємець?

Досі поєдную усе. А ще – мама. І родина для мене – найважливіше. Я стала депутатом, проте досі активістка, адже не можу відмовитись від своїх позицій. Паралельно маю бізнес, тому я і підприємець. А взагалі роблю усе для того, щоб моя родина жила в комфортному місті.

Валерія ДОЛЕНКО для ІВ Четверта студія

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,