Лікарі Львівщини закликають нардепів припинити наступ на мову

Новини 24 Грудня, 2019 270

Ілюстрація: УЛТ

Публічне звернення

У понеділок, 23 грудня під час чергового засідання управи Українського лікарського товариства у Львові, було напрацьовано та прийнято публічне звернення до громадськості, лікарської спільноти та депутатів Львівської обласної ради та міської ради Львова щодо захисту української мови.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляється на сайті Українського лікарського товариства у Львові.

”Українське лікарське товариство у Львові висловлює занепокоєння з приводу намагання здійснити черговий наступ на українську мову в Україні.

В суспільстві обговорюють ініціативу народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського, який анонсує свою ініціативу щодо скасування мовного закону. Зокрема Бужанський заявляє про так звану «дискримінацію носіїв інших мов, в першу чергу, російської». Закон про мову, який так довго прагнуло наше українське суспільство, на думку нардепа Бужанського, «наносит ущерб нашему государству, выталкивая наших граждан из нашего информационного поля в чужое».

Нам складно зрозуміти мотивацію народного депутата, але хочеться нагадати нардепу, що його обрано до Верховної Ради України, а не Державної Думи Російської Федерації. Відтак складно однозначно трактувати, яке ж саме інформаційне поле є для нього чужим», – зазначається  у тексті звернення.

У ньому також наголошується, на тому, що «ми висловлюємо занепокоєння тривожною тенденцією наступу на українську мову з боку нардепів. Українське лікарське товариство у Львові завжди відстоювало українські традиції, культурні та наукові здобутки.

Нагадуємо, що становлення української мови на гідних позиціях пройшло важкий шлях заборон і масових репресій. Усі сфери життя в Україні піддалися насильній русифікації. Наслідком саме цієї русифікаторської політики стала анексія Криму та війна на Донбасі. Буде зайвим нагадувати, що за словами президента-агресора Володимир Путіна «Росія там, де лунає російська мова». Саме надумані «ущемленні російськомовних» стали причиною початку багатьох загарбницьких воєн, які вела Росія.

Викликає подив той факт, що у момент, коли з’явилися сприятливі умови для становлення та утвердження української мови в Україні, її знову намагаються ущемити, заборонити, зробити мовою меншості.

Звертаємося до усієї лікарської спільноти підтримати протест проти ініціативи народного депутата Бужанського. Також звертаємося до Львівської обласної та міської ради з проханням відреагувати на озвучені ним ініціативи та виступити на захист української мови», – зазначається у тексті звернення за підписом голови УЛТ у Львові Олега Дуди.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,