Лікарі, депутати та медичні експерти мають об’єднатись над єдиною медичною стратегією Львова, – Євген Кузик

Новини 22 Січня, 2021 163

Лікарі, депутати та медичні експерти мають об'єднатись над єдиною медичною стратегією Львова, - Євген Кузик

Депутати Львівської міської ради на постійній комісії охорони здоров’я та соціального захисту запропонували створити медичну стратегію Львова на найближчі 5 років. Про це розповів депутат Львівської міськради від фракції ЄС Євген Кузик, пише Четверта студія.

Депутатська комісія перед погодженням розподілу коштів з бюджету розпочала низку виїзних засідань до міських лікарень Львова, щоб глибше вникнути у потреби медичних закладів.

Вже відбулося перше таке засідання у  Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова.

Серед основних проблем озвучили відсутність медичного обладнання, зокрема МРТ для безоплатного обслуговування пацієнтів, незадовільний стан деяких відділень, брак камер для зберігання тіл померлих, брак операційних (ремонт операційних триває) та брак фінансування на харчування для пацієнтів (сьогодні 3-разове харчування на особу вартує 24 грн, лікарня планує збільшити до 50 грн на особу).

З позитивного у лікарні швидкої допомоги – якісний ремонт в деяких відділеннях, встановлені металопластикові вікна, що дає змогу зекономити кошти на опалення, за державні кошти придбали дороговартісне обладнання, зокрема Мамограф, раніше КТ.

За словами депутата, на засіданні виникали і спірні питання.

“Чи потрібне лікарні поліклінічне відділення?

Можливо… Проте особисто я не знаю прикладу в Україні, щоб лікарня Швидкої допомоги мала власну поліклініку. Чи хтось може назвати успішні кейси? Мені ставили за приклад клініку Шаріте. Однак, Шаріте – університетська клініка, а не лікарня комунальної власності, яка об’єднує декілька кампусів. Також ставили у приклад те, що європейські клініки мають поліклініки. Уточнив –  не мають. В Європі є амбулаторні відділення в лікарнях. І вони просто так не приймають. Або через приватну страхівку, або із направленням від сімейного лікаря чи спеціаліста.

Хто буде оплачувати будівництво вертолітного майданчика?

Лікарня, не маючи виділених на це коштів, вже оголосила тендер на будівництво злітно-посадкового майданчику гвинтокрилів. Аукціон запланований на 29 січня. Сам майданчик для санавіації мають побудувати до 31 грудня 2021 року. Вартість об’єкту оцінюють у 19,5 млн грн.

Окрім цього цікавить, на яких умовах та на який термін віддані в оренду аптечні пункти, які знаходяться у приміщенні лікарні.

Головний лікар повідомив, що усі оренди були віддані на довготривалий термін задовго до його призначення. Будемо детально і це питання вивчати”, – сказав Кузик.

За його словами, медичні заклади Львова потребують фінансування, але через обмеженість коштів у міському бюджеті, виникає питання – кого фінансувати, а кого ні?

Депутати комісії хочуть зрозуміти, що важливіше – ремонти відділень, МРТ чи злітно-посадковий майданчик гвинтокрилів? Львів має й інші лікарні, поліклініки, де надається медична послуга, і вони також потребують гідного фінансування.

У підсумку депутати розробили порівняльну таблицю для фінансового та медичного аналізу усіх міських лікарень.

“Маємо відновити роботу госпітальної ради Львівщини. І не заради піару, а заради напрацювання медичної стратегії Львова. Місто має розпочати спільний з усіма лікарями процес маршрутизації пацієнта, а головні лікарі міських комунальних та обласних установ, депутати та медичні експерти мають об’єднатись над єдиною медичною стратегією міста Львова, що включає в себе рівноцінний розвиток усіх комунальних медичних установ міста”, – наголосив депутат Євген Кузик. 

Також розглянули проєкт ухвали «Про затвердження Міської програми забезпечення препаратами  «Куросурф» для лікування новонароджених з дихальними розладами, який винесуть на розгляд найближчої сесії міської ради, а також питання виділення коштів для сплати лізингових платежів.

Наступне виїзне засідання комісії охорони здоров’я та соціального захисту відбудеться 26 січня у 8 МКЛ.

Коментарі

Позначки: ,