Курці кальяну наражаються на небезпеку зараження COVID-19, – Супрун

Новини 13 Червня, 2020 403

Ілюстрація: ФБ/Уляна Супрун

В контексті пандемії, слід нагадати, що окрім герпесу, туберкульозу, гепатиту А, через кальян можна ще й захворіти на коронавірус

Куріння кальяну — небезпечна розвага, яка нічим не краща за цигарки. Але в контексті пандемії, слід нагадати, що окрім герпесу, туберкульозу, гепатиту А й іншого непотребу (http://bit.ly/2HzDMSJ) через кальян можна ще й захворіти на COVID-19.

Як пише “Четверта студія”, про це застерігає у дописі на своїй сторінці у ФБ колишній міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Як зазначається, у Німеччині було зафіксовано спалах 36 випадків COVID-19, які пов’язують з курінням кальяну в барі. З ними контактували понад 300 людей, серед яких були діти та підлітки, яких потім ізолювали на карантин. https://bit.ly/30zTE17

Одноразові мундштуки, які пропонують в кальянних барах, не більше, ніж омана безпеки захисту від інфекції. Адже є ще трубки й резервуари з водою, де можуть накопичуватися патогени. Навіть, якщо їх ретельно дезінфікуватимуть після кожного з гостей бару, курці кальяну шерять мікробів з усіма, з ким розкурюють його. Особливо, коли смачно видихають кальянний дим у повітря.

Останні дослідження та заяви науковців щодо зв’язку куріння кальяну та заражень COVID-19 зібрано в блозі Мікроб і я  https://bit.ly/2Aw2S3T

Щоб привернути увагу до проблеми кальянів та COVID-19, представники Національного інституту здоров’я в журналі Канадської медичної асоціації нещодавно опублікували відкритий лист: https://bit.ly/2MT8AzC Автори звертають увагу на те, що куріння кальянів становить загрозу непропорційного підвищення частоти COVID-19 серед молоді.

Вони назвали кальяни ідеальним способом передачі нового вірусу. Дим кальяну, як і куріння звичайних чи електронних цигарок, робить дихальні шляхи вразливішими до респіраторних інфекцій та погіршує перебіг захворювання.

На сайті в підтримку Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну рекомендують повністю заборонити використання кальянів у всіх громадських закладах типу кафе, барів, ресторанів без жодних виключень, навіть за умови індивідуального використання мундштуків та шлангів. А також активно інформувати громадськість про високі ризики інфікування збудником COVID-19 при палінні кальянів. https://bit.ly/2MOiK4o

Та навіть без пандемії, є безліч причин відмовитися від куріння кальяну. https://bit.ly/3ffVDf7

Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. http://bit.ly/2HzDMSJ Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму. http://bit.ly/2VGkoqH

Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Це нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), формальдегід і бензол. Також внаслідок спалювання вугілля виділяється монооксид вуглецю. http://bit.ly/2Husfnw Люди, які вживають кальян протягом пів години, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію.

Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.

Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. Навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск. http://bit.ly/2JQRhyO

Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах.

Діти, народжені в жінок, які під час вагітності часто курили кальян, мають вищий ризик розвитку респіраторних захворювань. А також можуть народжувати з меншою вагою, ніж діти некурців. http://bit.ly/2HttoeW

 Навіть якщо курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров’я не вийде. http://bit.ly/2HAx3YD Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані. Курці кальяну зазвичай затягуються глибше, ніж курці сигарет — токсичні речовини потрапляють у нижні частки легень, що підвищує ризик розвитку важких респіраторних захворювань.

 Кальяни шкодять також пасивним курцям — людям, які його вдихають. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння.

 Крім того, що куріння кальяну в закладах харчування шкодить здоров’ю гостей, це також є порушенням законодавства. З 2012 року в Україні заборонено курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами харчування. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року, кальяни продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані. http://bit.ly/2Z6q8fJ

 

 

Коментарі

Позначки: , ,