Курт Волкер розповів, чому Росія посилила бої на Донбасі

Новини 29 Грудня, 2017 31

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні, вважає, що бої на Донбасі в 2017 році були найзапеклішими за останні три роки.

Але у результаті Росія не досягла зміни курсу України, а добилася “прямо протилежного результату”.

Про це Волкер сказав в інтерв’ю радіостанції “Эхо Москвы”.

“Реальність полягає в тому, що в останні кілька тижнів на Донбасі йшли найзапекліші бої з часів боїв в Авдіївці в лютому. На початку конфлікту в 2014 році зіткнення були найжорстокішими, але відтоді 2017 рік став найзапеклішим за три роки – з артилерією, снайперами тощо”, – сказав Волкер.

На його думку, така ескалація пов’язана з тим, що “весь цей час Росія сподівалася, що це чинитиме тиск на Київ або призведе до зміни уряду в Україні на більш дружній щодо Росії, більш проросійський”. Але в реальності, на думку Волкера, російська інтервенція мала прямо протилежний результат: українське керівництво тепер “більш скептичне відносно Росії і більш орієнтовано на Захід, ніж воно було будь-коли раніше”.

Спецпредставник Держдепу США по Україні при цьому наголосив, що посилення активності боїв “до надзвичайно високого рівня” за часом збігтися з виведенням Росією своїх військових зі Спільного центру контролю і координації.

З іншого боку, як відзначає Волкер, “в Україні, на всій її території, немає жодної загрози російськомовному населенню. Люди працюють і живуть звичайним життям. І єдине місце, де це не так, де люди страждають, – це місце конфлікту на Донбасі. І здатність розгорнути ситуацію знаходиться в руках Росії”.

Відповідно, одне з ключових питань для припинення конфлікту на Донбасі – “контроль українською стороною російсько-українського кордону, звичайно, не йдеться про закриття кордону, але він має знаходитися під контролем, зараз же кордон повністю контролюється Росією”.

Дипломат нагадав, що якщо Росія вирішить знову вдертися в Україну і забрати частину її території, то це “не дасть їй того, на що вона сподівалася”. “А принесе тільки протилежний результат, ставши для Росії витратним підприємством, і витрати тільки зростатимуть. І адже в цьому всьому жодної користі для Росії немає, це все не має сенсу”, – наголошує Волкер.

Коментарі

Позначки: ,