Кримінальні замашки та булінг працівників: хто такий Сергій Дядюшко, якого звинувачують у рейдерстві відомої лабораторії

Новини 01 Квітня, 2024 217

Сергій Дядюшко

Що це як не рейдерство, коли інших двох співвласників компанії, які до того ж володіють більшою часткою, фізично усувають від управління нею

Минулого місяця журналісти телеканалу Еспресо опублікували розслідування про схеми уникнення сплати податків та виведення коштів одного зі співвласників відомої львівської мережі медичних лабораторій «Ескулаб» Сергія Дядюшка.

Сам Сергій Дядюшко тоді відмовився від спілкування з журналістами та не спішить спростовувати звинувачення, що пролунали на його адресу. Тим часом інші два співвласники компанії, які дізнались про схеми Дядюшка, намагалась зайти в офіс своєї компанії та зустрітись з працівниками, проте їх не впустили невідомі люди у військовій формі. На місце приїхала поліція і навіть з нею ніхто не зміг потрапити на свої робочі місця.

У цій статті ми розповімо, хто такий Сергій Дядюшко, та чому його звинувачують у рейдерстві.

Нагадаємо, що згідно з розслідуванням, Сергій Дядюшко, використовуючи схему ФОПів, зумів вивести близько 20 млн гривень з компанії. Також він неодноразово перетинав державний кордон України під час воєнного стану для відпочинку в екзотичних країнах. На яких підставах він це робив – замовчує.

Сама лабораторія «Ескулаб» є відомою не лише у Львові, а й в Україні. Крім Дядюшка, співвласниками є Денис Мельник та Станіслав Луговський. Саме на останнього Сергій Дядюшко вчиняв тиск у той момент, коли було виявлено численні порушення в роботі компанії та спробував надавити, щоб Станіслав переписав на нього свою частку в компанії.

Та це ще досить адекватна форма спілкування. Наприклад, зі своїми працівниками Дядюшко розмовляє наче вони його власність. Ось цей запис нам анонімно надали працівники компанії – обережно, 18+. Особливо вражає російськомовна лексика львів’янина Сергія Дядюшка.

З цих записів можна зрозуміти стиль управління, який використовує герой нашого матеріалу. Складається враження, що ця людина вернулась у буремні 90-ті та уявила себе кримінальним авторитетом, спілкуючись «по фєні». Ба більше, себе він оточує також людьми зі сумнівною репутацією.

Так, під час спроби інших співвласників компанії потрапити у свій офіс, охорону, а відтак перешкоджання доступу для власників та поліції, здійснювало ТзОВ «Спеціалізований загін захисту «Укри». Пікантності ситуації додає те, що засновником цієї фірми та людиною, яка безпосередньо стояла при вході в офіс, є чоловік, на ім’я Василь Журбенко.

На фото у формі

Зараз він перебуває під слідством у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 194 (номер справи  450/4548/23) – Умисне знищення або пошкодження майна вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки. Йому загрожує до 10 років в’язниці.

Загалом, в судовому реєстрі за запитом щодо Василя Журбенка можна знайти цілих 17 судових справ, серед яких кримінальні та адміністративні злочини. Наприклад, справа № 752/5196/15-к стосується шахрайства з банківськими кредитами. Вироком у цій справі стало 3 роки умовно. Дуже прикро, що саме таку людину обрали, щоб «охороняти» переважно жіночий колектив медичної компанії.

Наказ про недопущення власників на підприємство ще 17 серпня 2023 року видала працівниця «Ескулабу» Наталія Ковальчук. Вона в період з середини серпня до середини жовтня 2023 року тимчасово виконувала обовʼязки директора.

На диво, але цей наказ застосували лише через 4 місяці після припинення повноважень цієї особи. Також, за цікавим збігом обставин, Ковальчук є однокласницею Наталії Дядюшко — дружини Сергія Дядюшка. Все це можна пояснити спробою уникнути відповідальності за свої дії. Зазначимо, що ряд ставлеників Дядюшка в компанії є фігурантами кримінальних проваджень щодо фінансових зловживань та махінацій.

За даними наших джерел всередині компанії, на ключових посадах, що пов’язані з фінансовими операціями, перебувають родичі Сергія Дядюшка, або родичі його дружини. Саме тому фінансові порушення так важко було виявити раніше.

Наприклад, функції касира в компанії виконує рідна сестра дружини — Мирослава Кривень. Її та сестру Дядюшка Аллу (заступник фінансового директора) підозрюють у крадіжці грошей компанії.

За вказівкою Сергія, інші два співвласники – Денис Мельник та Станіслав Луговський були позбавлені доступу до інформації про діяльність компанії, в тому числі – й до фінансів.

Що це як не рейдерство, коли інших двох співвласників компанії, які до того ж володіють більшою часткою, фізично усувають від управління нею? Питання, загалом, риторичне. Не менше здивування викликає те, якими методами це відбувається: залякування працівників, погрози колегам та співпраця з людьми з кримінальним минулим.

Коментарі