Козицький вірить, що зустріч у коледжі на Пулюя дозволить почути думки усіх щодо децентралізації

Новини 03 Березня, 2020 834

Максим Козицький

Сьогодні, 3 березня, у Львові відбуваються публічні відкриті консультації за круглим столом з обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації. Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

«У грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і у суспільстві, запропоновані зміни були відкликані з Парламенту для доопрацювання. Зараз напрацьовується нова редакція змін до Конституції в частині децентралізації, тривають обговорення на центральному та регіональному рівнях. Враховуючи чутливість питання і значну кількість думок з цього приводу уряд започаткував широке громадське обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)». Публічні обговорення змін до Конституції України, які мають закріпити реформовану систему місцевого самоврядування та нову територіальну організацію влади, а також децентралізацію владних повноважень стартували в Києві 25 лютого. А сьогодні Львівщина вітає делегації Волинської та Закарпатської областей», –  зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Як наголосив очільник області, таке обговорення дозволить вкотре почути думки всіх дотичних.

«Саме такий формат, як публічне обговорення підготовки змін до Основного Закону дає змогу почути думки конституціоналістів, урядовців, народних депутатів, експертів, представників місцевого самоврядування, а отже синергія думок і поглядів учасників допоможе знайти «золоту середину» і не помилитися. Обговорення змін до Основного Закону – це вироблення спільної позиції місцевого самоврядування і держави щодо побудови міцного конституційного фундаменту місцевого самоврядування та розбудови і зміцнення української державності загалом», –  додав він.

Серед учасників зустрічі – представники Міністерства розвитку громад та територій України, народні депутати України від Львівщини, представники Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», інших громадських організацій органів місцевого самоврядування, представники об’єднаних територіальних громад, районних рад та райдержадміністрацій, науковці, експерти у сфері конституційного права.

Також окрім Львівщини в обговоренні беруть участь представники Волинської та Закарпатської областей.

Серед обговорюваних питань: система місцевого самоврядування, система влади на кожному з рівнів адмінтерустрою, належне фінансове забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування, розмежування повноважень органів державної влади і органів місцевого самоврядування, це питання врегулювання державного нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування. А також – обговорення глобальної, кінцевої мети реформи місцевого самоврядування.

Упродовж найближчого тижня такі обговорення також відбудуться у Києві, Дніпрі, Чернівцях та Краматорську. В них візьмуть участь представники зацікавлених сторін та медіа з усіх областей України. Раніше подібні обговорення відбулись в Херсоні, Харкові та Вінниці. У них взяли участь представники Херсонської, Одеської, Миколаївської, Харківської, Полтавської, Сумської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської областей.

Зустрічі в межах циклу інклюзивних публічних консультацій покликані стати незаангажованими майданчиками для обговорення найважливіших питань повноважень та захисту прав місцевого самоврядування та формату партнерства між місцевим самоврядуванням та державною владою. Результатом обговорень в регіонах має стати детальна оцінка ризиків та можливостей, які можуть принести зміни до Конституції в частині децентралізації. За результатами всього циклу обговорень мають бути сформовані консенсусні положення Конституції України та законів, що дозволять успішно продовжити та завершити реформу децентралізації, яка на даний момент має найвищу підтримку серед реформ в українців.

Коментарі

Позначки: , ,