Коронавірус виник в китайських держлабораторіях, – Помпео

Новини 17 Січня, 2021 644

Фото: РБК-Україна

У США відзначають, що витік міг статися через НС

Держсекретар США Майк Помпео опублікував інформацію, яка нібито підтверджує, що коронавірус з’явився в державних лабораторіях Китаю. Помпео зазначив, що ще влітку 2019 року в Уханьском інституті вірусології кілька співробітників заразилися чимось, схожим на коронавірус.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на РБК-Україна, про це йдеться в його письмовій заяві на сайті Держдепу.

Також держсекретар заявив, що коронавірус кажанів RaTG13 більш ніж на 96% ідентичний SARS-CoV-19.

“Щоб допомогти життєво важливій роботі слідчій групі ВООЗ, яка прибула в Китай на цьому тижні, уряд Сполучених Штатів сьогодні ділиться новою інформацією про діяльність урядових лабораторій Китаю у 2019 році”, – йдеться в заяві.

У світі з початку пандемії зареєстровано 94 млн хворих, 67 млн одужали, більш як 2 млн людей померли.

У США відзначають, що витік міг статися через НС. Однак жодних доказів цього не було представлено. При цьому Китай такі звинувачення спростовував раніше.

«Сполучені Штати неодноразово закликали до прозорого та ретельного розслідування походження COVID-19. Розуміння походження цієї пандемії має важливе значення для охорони здоров’я в цілому, економічного відновлення та міжнародної безпеки.

Щоб допомогти життєво необхідній роботі слідчої групи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), яка прибула до Китаю цього тижня, уряд Сполучених Штатів сьогодні обмінюється новою інформацією щодо діяльності всередині урядових лабораторій Китаю у 2019 році.

Зокрема, ми закликаємо ВООЗ тиснути на уряд Китаю для вирішення наступних питань:

Хвороби в Уханському інституті вірусології (WIV): Уряд Сполучених Штатів має підстави вважати, що кілька дослідників всередині WIV захворіли восени 2019 року, до першого виявленого випадку спалаху, із симптомами, що відповідають як COVID-19, так і загальним сезонні захворювання. Це породжує питання щодо довіри до публічного твердження старшого дослідника WIV Ши Чженлі про те, що серед співробітників WIV та студентів вірусів, пов’язаних з SARS-CoV-2 або SARS, існує “нульова інфекція”.

Дослідження WIV щодо “RaTG13” та “посилення функції”: Починаючи щонайменше з 2016 року, дослідники WIV вивчали RaTG13, коронавірус кажана, визначений WIV у січні 2020 року як найближчий зразок до SARS-CoV-2 (96,2% подібних). З моменту спалаху WIV не був прозорим та послідовним щодо своєї роботи з RaTG13 або іншими подібними вірусами, включаючи можливі експерименти “посилення функції” для посилення трансмісивності або летальності.

Секретні посилання WIV на військові дослідження: Незважаючи на те, що WIV представляв себе цивільною установою, WIV співпрацював з публікаціями та секретними проектами з військовими Китаю. WIV займається класифікованими дослідженнями, включаючи лабораторні експерименти на тваринах, від імені китайських військових щонайменше з 2017 року.

Пандемії COVID-19 можна було уникнути. Будь-яка відповідальна країна запросила б світових слідчих охорони здоров’я до Уханя протягом декількох днів після спалаху. Натомість Китай відмовився від пропозицій допомоги – в тому числі від Сполучених Штатів – і покарав сміливих китайських лікарів, науковців та журналістів, які намагалися попередити світ про небезпеку вірусу. Сьогодні Пекін продовжує приховувати життєво важливу інформацію, необхідну вченим, щоб захистити світ від цього смертельно небезпечного вірусу та наступного.

США повторюють важливість необмеженого доступу до зразків вірусів, лабораторних записів та персоналу, очевидців та викривачів для забезпечення достовірності остаточного звіту ВООЗ. Поки КПК не дозволить повністю і ретельно звітувати про те, що сталося в Ухані, це лише питання часу, поки Китай не народить чергову пандемію і не завдасть її китайському народові та світові»,  йдеться в письмовій заяві на сайті Держдепу.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , , , ,