Коронавірус виділяється за дві доби до появи перших симптомів, – лікар

Новини 13 Листопада, 2020 190

Наталія Тімко. Фото Четверта студія

Коронавірус на Львівщині набирає обертів.  До прикладу за минулу добу інфекцію методом ПЛР підтвердили у 465 мешканців області. Та медики наголошують: бути обережними потрібно не лише людині із  лабораторно підтвердженим захворюванням, чимало навколишніх сьогодні є інфікованими, проте не мають симптомів. Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

«Дуже багато людей навколо нас є інфікованими. Частина з них про це не знає, оскільки вірус виділяється ще за 2 доби до появи перших клінічних симптомів», – розповіла керівник Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

Така людина поширює вірус. Тому важливо, щоб інфіковані люди були виявлені та отримали медичну допомогу.

Медик закликає при появі симптомів, які характерні для коронавірусу, обмежити контакт із навколишніми та звернутись до свого лікаря.

«Велике прохання до всіх мешканців Львівщини: якщо у вас піднялася температура, виник кашель, надзвичайно сильна загальна слабкість, відчуття важкості в грудях – не йдіть на роботу, не сідайте в маршрутку, не спілкуйтеся зі знайомими, друзями. Адже ви в чей час можете виділяти вірус і становити небезпеку для навколишніх»,-  наголосила Наталія Іванченко

Вона, додала, що чимало людей пов’язують таку симптоматику із застудою, переохолодженням чи іншими захворюваннями, проте насправді вже можуть бути активними носіями.

«В період пандемії всі ці симптоми в першу чергу розцінюються, як можливе інфікування коронавірусом. Тому не наражайте на небезпеку навколишніх, любіть людей і тоді все у нас буде добре»,-  зазначила медик.

Центр громадського здоров’я МОЗ України роз’яснює: людина з безсимптомним перебігом є хворою, у якої явні симптоми не розвинулись. Зазвичай після такого перебігу формується імунітет, як і у людей, що хворіли з вираженими симптомами.

Також симптоми можуть бути відсутні в інфікованої людини протягом інкубаційного періоду. Зараження відбулося й організм почав взаємодіяти з вірусом, але симптоми захворювання ще не встигли розвинутись, проте, мають з’явитись пізніше.

Зазвичай найбільша здатність поширення збудника в період, коли розвиваються симптоми або за короткий час до цього.

Щоб уникнути прямого контакту із зараженими краплинками, важливо дотримуватись дистанції не менше одного метра від інших людей. Також необхідно прикривати рот паперовою серветкою або зігнутим ліктем, коли ви кашляєте або чхаєте, щоб не наражати на небезпеку інших людей. Якщо дотримуватись фізичного дистанціювання неможливо, тоді важливим засобом захисту є маска, зокрема тканинна.

Інфікована людина може залишати краплинки виділень з вірусом на поверхнях. Щоб уникнути контакту з виділеннями хворої людини через предмети, важливо часто та ретельно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісним антисептиком. Також важливо обробляти поверхні, до яких часто торкаються.

 

Коментарі

Позначки: , ,