Коронавірус погіршив становище ромів в Україні

Новини 18 Грудня, 2020 1 922

Фото: ZMINA

Багато ромів втратили засоби до існування. Щоб вижити, вони зайнялися низькооплачуваною роботою, яка передбачає контактування з іншими людьми або необхідність подорожувати, – монітори

Пандемія коронавірусу та запровадження заходів боротьби з вірусом ще більше погіршили дискримінацію ромської громади в Україні.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на ZMINA, про це розповіли в доповіді щодо впливу COVID-19 на права людини в Україні, яку підготувала Моніторингова місія ООН.

У 2013 році тодішній президент Віктор Янукович підписав стратегію захисту та інтеграції в суспільство ромської національної меншини, однак експерти неодноразово зазначали, що влада фактично не виконує положень документа, а тому роми не отримують необхідної допомоги. Автори доповіді наголосили, що пандемія коронавірусу тільки погіршила й без того погану ситуацію.

Багато ромських сімей досі живуть у неналежних умовах у переповнених домогосподарствах без проточної води та в антисанітарії, що, своєю чергою, не дозволяє їм дотримуватися необхідних для стримування вірусу гігієнічних заходів.

“Багато ромів, які працюють у неформальному секторі, на ринках та на сезонних роботах як в Україні, так і за її межами, втратили засоби до існування. Щоб вижити, вони зайнялися низькооплачуваною роботою, яка передбачає контактування з іншими людьми або необхідність подорожувати, що ускладнило дотримання фізичної дистанції та самоізоляції”, – розповіли монітори.

Відсутність соціальної допомоги та втрата роботи призвели до подальшої маргіналізації та стигматизації ромів, зазначають у місії. Особливо постраждали ті люди, які не мають документів, а тому й доступу до офіційного працевлаштування, пенсій, соціальних виплат і послуг з охорони здоров’я.

“Протягом останніх двох тижнів мої діти не ходили до школи, бо я не маю грошей на шкільне приладдя. У мене було трохи грошей, але між придбанням шкільного приладдя та їжі я обрала придбання їжі”, – каже опитана авторами звіту ромка з міста Торецьк на Донеччині.

У доповіді автори розповіли про випадок у Донецькій області, коли в місцевому центрі зайнятості відмовили трьом ромкам у реєстрації їх як безробітних, а тому вони фактично втратили право на відновлення соцдопомоги, що надається одиноким матерям. Її вони отримували до того, як уряд вніс відповідні зміни.

“Жінки та дівчата-рома стикаються з ризиком додаткової маргіналізації через перехресну дискримінацію. Без соціальної допомоги жінки-рома стикалися з труднощами в забезпеченні основних потреб їхніх дітей, включно з харчуванням, одягом, а також освітою”, – зазначають експерти.

Нагадаємо, у травні стало відомо, що понад 60% ромів на карантині не мають грошей навіть на базові потреби. Через нестачу грошей роми також не могли купити собі засоби захисту.

Через пандемію українці, які перебувають у вразливому становищі, опинилися сам на сам зі своїми проблемами. Вплинув коронавірус на життя людей з інвалідністю, дітей, жінок, літніх людей, безхатченків та інших.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,