Конституційної заборони проводити вибори під час воєнного стану немає, – Стефанчук

Новини 28 Липня, 2023 76

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Конституція України не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану, але нині необхідно тримати баланс

Про це він заявив у телемарафоні, пише Четверта студія.

“Такої заборони в Конституції немає. Така заборона міститься в Законі України “Про правовий режим воєнного стану”. І тому конституційної заборони проводити вибори під час воєнного стану немає”, – заявив Стефанчук.

Він також наголосив, що нині необхідно тримати баланс. А парламент має продовжувати свою дію, має ухвалювати необхідні законодавчі акти. Але, за його словами, не повинно бути застиглості демократії, яка існує в суспільстві.

“І саме через це президент Парламентської асамблеї Ради Європи пан Кокс та інші колеги говорять про те, що все-таки необхідно докласти зусиль, щоб здійснити це”, – сказав голова Верховної Ради.

Стефанчук також заявив, що питання проведення виборів під час воєнного стану може викликати дискусії, і необхідно спочатку прийняти “важливе рішення” з цього приводу. З одного боку, за його словами, такий крок допоможе забезпечити стабільність в країні, уникнувши розриву суспільства через виборчі процеси під час війни. А з іншого боку, забезпечити неперервний потік демократії.

Коментарі

Позначки: