Конфлікт щодо проекту “Ковчег Україна”. Що кажуть Оксана Линів та Ярина Винницька

Новини 27 Серпня, 2021 546

Конфлікт щодо проекту "Ковчег Україна". Що кажуть Оксана Линів та Ярина Винницька

Напередодні у соціальних мережах був конфлікт між організаторкою LvivMozArt Оксаною Линів та креативною продюсеркою проєкту “Ковчег Україна” Яриною Винницькою щодо авторського права.

Чому виник конфлікт Суспільне розпитало у Оксани Линів та Ярини Винницької, пише Четверта студія.

У проєкті “Ковчег Україна: музика” креативною продюсеркою є Ярина Винницька, диригенткою – Оксана Линів. Напередодні концерт “Ковчег Україна”: десять століть української музики” відбувся у Києві до Дня незалежності.

Диригентка Оксана Линів у Facebook написала, що під час підготовки до концерту в Києві з нею хотіли підписати контракт, який попередньо не обговорювався.

“Підписанням цього контракту чуже ГО (громадська організація, — ред) отримує ексклюзивні права на комерційне тиражування та дистрибюторство аудіо та відеозаписів з моєю участю програми”, — написала Оксана Линів.

“Гарантом виконання цього гранту для Українського культурного фонду, а це є велика сума грошей – виступив LvivMozArt, який подав своє портфоліо і я виступила гарантом-виконавцем реалізації цієї програми. ГО вже Ярини Винницької пропонує, наприклад, за 24 години до проведення концерту мені якісь незрозумілі контракти на умовах, які в житті не обговорювалися. Зрозуміло, що одразу виникає конфлікт, але я скажу одне – на жаль, поки що ще в Україні не існує цивілізованого процесу переговорів”, — каже диригентка проєкту Оксана Линів.

Креативна продюсерка проєкту Ярина Винницька каже, що автором проєкту і культурної платформи “Ковчег Україна” – є вона, а Оксана Линів після завершення гранту знищує офіційні сторінки проєкту і створює паралельні.

“Те, що відбулося – це привласнення чужої інтелектуальної власності, тільки на підставі того, що концерт був зроблений юридично на платформі LvivMozArt, оскільки я була юридично незрілою. Я не мала юридичних документів, тому це єдина причина, але всі патенти, всі авторській ідеї, вся чорна і вся творча робота була здійснена мною. Це є 100-% моя ідея. Пані Оксана, як і всі інші колективи, була запрошена мною особисто. Вона як диригентка відмінно виконала свою роботу”, — каже креативна продюсерка Ярина Винницька.

Також Ярина Винницька додає, що все відео із концерту віддали у вільний доступ.

Одним із учасників концерту “Ковчег Україна” є хорова капела “Дударик”. Ось, що про цю ситуацію каже її керівник Дмитро Кацал:

“У пресрелізі “Ковчег Україна: 10 століть української музики” є продюсерка, ідеолог і натхненник — Ярина Винницька. Музичний керівник – Оксана Линів. Для мене все банально зрозуміло, хто порушив заборони, перейшов рубікони і почав перетягати ковдру на свій бік. Але поки в нас існує презумпція невинності. Відповідно, я навіть не хочу виголошувати власної думки”.

Адвокат Леонід Тарасенко каже, у ситуації, яка склалася між Яриною Винницькою та Оксаною Линів треба з’ясувати, кому все-таки передавали авторські права і кому вони належали.

“Можна зробити висновок, якщо цей конкурс вже проводився кілька років, то права на концепцію, на сценарій можуть належати авторам-організаторам. Але знову ж таки питання у тому чи це оформлено належним чином. Якщо до цього процесу залучені певні громадські організації, певні грантові кошти, залучення такої організації не впливає на передання майнових прав”, — каже Леонід Тарасенко.

За його словами усі права передають винятково у письмовій формі.

Коментарі

Позначки: ,