Комісія з журналістської етики закликає Уряд та Мінкульт усунути законопроект про дезінформацію

Новини 28 Січня, 2020 116

Княжицький вважає, що проблема цього законопроекту про медіа може стосуватися не лише медіа, але й пересічних українців

Комісія та журналісти вважають, що цей законопроект є непророблений та його неможливо доробити чи покращити. У своїй заяві Комісія вимагає від Уряду України та Міністерства культури, «зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації та розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля. У тому вигляді, в якому представлені законодавчі ініціативи, вони неприйнятні, порушують базові принципи незалежності ЗМІ та саморегулювання журналістів». Про це вони зазначають у своїй заяві на сайті КЖЕ, пише Четверта студія.

Обговорення з журналістами, на думку Комісії, не посприяє ситуації, адже Міністерство культури відмовило низці журналістів в акредитації на подію, де будуть обговорювати цей законопроект. Загалом, в Міністерств зазначають, що вони надіслали близько 200 відмов на заяви в участі. Ця ситуація не може не насторожувати, адже наразі Уряд разом з керівництвом Міністерства порушують базові права свободи слова до доступу журналістів до публічної інформації, що в свою чергу порушує чинне законодавство України.

Багато народних депутатів, зокрема Микола Княжицький вважає, що проблема цього законопроекту про медіа може стосуватися не лише медіа, але й пересічних українців. На думку нардепа, справа в тому, що «цей закон частково переписано з російських варіантів способів регулювання медіа, а так званий «індекс добропорядності журналіста», який зазначається у законопроекті, узаконює контроль над ЗМІ та напряму суперечить законодавству Європейського Союзу та європейським цінностям».

“Просимо журналістів уважніше моніторити цю ситуацію, висвітлювати думки депутатів та політиків на цю тему та інформувати наше суспільство якомога ширше про хід цієї ситуації”, – йдеться у повідомленні.

Коментарі

Позначки: ,