Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд Остапу Дроздову

Новини 13 Травня, 2021 204
Остап Дроздов. Фото: Фейсбук/ Остап Дроздов.

Остап Дроздов. Фото: Фейсбук/ Остап Дроздов.

Остап Дроздов називав глядачів телеканалів «112», ZIK і NewsOne «абсолютними імбецилами» і «списаними людьми»

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оголосила публічний осуд львівському журналістові Остапу Дроздову, який зараз працює на київському «4 каналі», за публічні образи глядачів телеканалів Тараса Козака, які з лютого припинили мовлення через введені проти них санкції. Про це повідомляє Zaxid.net, пише “Четверта студія”.

На їхню адресу журналіст використовував такі словосполучення, як «громадянські щури», «абсолютні імбецили», «одноклітинні», «пропащі люди», «списані люди», «неліквід і баласт», «запроданці», «зрадники», «вороги» тощо. Через ці висловлювання Національна рада з питань телебачення і радіомовлення навіть оголошувала позапланову перевірку «4 каналу».

Як повідомив у середу, 12 травня, Інститут масової інформації, Скарга на Дроздова надійшла до КЖЕ від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на підставі листа Служби безпеки України. У своїй скарзі Нацрада зазначила, що під час моніторингу телеканалу 8 та 15 лютого 2021 року зафіксувала пряму трансляцію авторських телепередач Остапа Дроздова «Прямим текстом». У скарзі наведено вищезгадані цитати з випусків програми, де журналіст коментував рішення РНБО про закриття трьох телеканалів – «112», NewsOne і ZIK.

У відповіді телеканалу зазначається, що Остап Дроздов у своїх телепрограмах «висловлює своє суб’єктивне ставлення до певних подій та оціночні судження», що, на думку керівництва телеканалу, «є реалізацією права на свободу слова». На телеканалі не вбачають порушень закону чи журналістської етики у згаданих програмах.

Сам Остап Дроздов у своєму поясненні заперечив усі закиди, які містяться у скарзі Нацради, і послався на статтю 30 закону «Про інформацію» – «ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за оціночні судження».

«У досліджуваному етері звучать оціночні судження, в яких, по-перше, немає жодних фактичних даних; по-друге, вони не спрямовані нікому персонально й адресно; по-третє, ці оціночні судження саме тому і є оціночними, бо містять відповідні мовно-стилістичні засоби», – пояснив Дроздов.

Коментарі

Позначки: ,