Команда Зеленського не здатна здійснити реформи в Україні – Рябошапка

Новини 01 Квітня, 2021 51
Нардеп від "Слуги народу" відбував термін за зґвалтування, - Рябошапка

Нардеп від "Слуги народу" відбував термін за зґвалтування, - Рябошапка

Команда президента Володимира Зеленського не здатна здійснити реформи в Україні.

Про це ведучим “Прямого” сказав генеральний прокурор України у 2019-2020 роках Руслан Рябошапка, пише Четверта студія.

– Пройшло два роки – досить багато з часу вступу президента на посаду. Це досить багато для того, щоб був хоча б якийсь проміжний результат. Ми не бачимо серйозного прогресу в судовій реформі, серйозного прогресу в антикорупційній реформі, була знівечена реформа прокуратури. І зараз те, що відбувається, мені більше нагадує імітацію справжній дій і справжньої трансформації країни.

Можливо, президент десь в глибині душі, швидше за все, і я в це вірю, він хоче змінити країну, він хоче залишити свій пост свого роду людиною, про яку позитивно будуть згадувати потім громадяни держави. Але те оточення, яке сьогодні перебуває навколо президента, воно просто не дасть йому це зробити. Немає людей біля президента, які не те, що можуть виконати якісь правильні документи, а немає людей, які можуть ці документи написати.

Це величезна проблема. І коли немає справжніх реформ, це підмінюється популізмом. Подивіться, зараз президент намагається робити все те, що більше подобається людям. Реформи, які не є популярними – той самий ринок землі – це десь чи відкладається, чи не так інтенсивно відбувається. А, власне, робляться ті речі, які можуть сподобатися людям. Я не виключаю, що одним із мотивів хороших і правильних дій, мені здається, санкцій щодо телеканалів, санкцій щодо Медведчука було те, що підніме рейтинг. І врешті-решт це підняло рейтинг на декілька відсотків протягом останнього місяця.

Два роки тому Макрон, президент Франції, коли звертався до європейців, говорив, що одна з найбільших проблем сучасності для Європи – це популізм, зростаючий популізм. На жаль, Україна в цьому плані в тренді європейському, і ця проблема є.

Концентрація влади в руках. Мені здається, що сьогодні надмірно концентрується влада в одних руках – в руках президента. Конкурс на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури може бути під контролем влади. Антимонопольний комітет і Національний банк сьогодні фактично під контролем влади. Парламент, уряд, Генеральна прокуратура, Офіс генерального прокурора, Державне бюро розслідувань, а зараз – і Конституційний суд. Знову ж таки, ми бачимо, що занадто багато влади в одних руках. І це може призвести до дестабілізації країни. Це не дуже хорошо для нашої не зовсім стійкої демократії.

– Чи не недооцінюють амбіції Зеленського його опоненти?

– Вони сто процентів недооцінюють. Зеленський не такий, як його представляють. Зеленський сильний. І опоненти повинні виходити з того, що Зеленський є сильним гравцем. І останні його кроки це довели.

– Він авторитарний?

– Мені здається, що він може бути авторитарним. Якщо буде загроза його владі, він може бути готовим до жорстких дій.

Коментарі

Позначки: