У перші місяці роботи у Верховній Раді IX скликання команда «Європейської Солідарності» планує завершити законодавче реформування митниці, зокрема забезпечить повний перехід на електронне оформлення документів та започаткує режим спільного транзиту з країнами ЄС. Про це Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики, представниця команди Петра Порошенка Ніна Южаніна заявила на зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації.

«П’ять років ми проводили кардинальні реформи в економіці – перш за все завдяки підтримці представників бізнесу. Ми змінили стару систему на сучасну європейську – зроблена основна робота для запровадження електронної системи документообігу на митниці, ми впритул підійшли до відкриття «єдиного вікна» та запровадження спільного транзиту з країнами ЄС», – зазначила Южаніна.

«Зараз дуже важливо зберегти контроль над виконавчою владою, щоб підзаконні акти не змінювали концепцію ухвалених законів. Не всі уявляють, що ми вже зробили всі погодження на митниці в електронному вигляді. Вже немає такого, що кожен на митниці мав поставити свій підпис і вимагати купу документів. Це означає суттєве скорочення часу на проходження товарів та надання послуг», – повідомила кандидат в народні депутати від партії «Європейська Солідарність».

Ніна Южаніна також заявила, що в перші місяці роботи нового парламенту команда Петра Порошенка планує довести цю реформу до кінця, щоб процес митного оформлення повністю вийшов з «тіні». «Це значно скоротить шлях на проходження усіх митних процедур як при імпорті, так і при експорті. Це означає, що ми входимо в європейську цивілізовану систему», – наголосила Ніна Южаніна .