Команда ком’юніті-центру «Опліч ХАБ» пройшла навчання від експертів з Ізраїля та США

Новини 13 Липня, 2023 92

Команда ком’юніті-центру «Опліч ХАБ» пройшла навчання від експертів з Ізраїля та США

Команда ком’юніті-центру «Опліч ХАБ», який незабаром відкриється в Запоріжжі, спільно з корпоративними психологами компанії ДТЕК пройшла 5-денне навчання з першої психологічної підтримки від експертів з Israel Trauma Coalition, UCLA та University of Denver.

«Опліч ХАБ» — це ком’юніті-центр, де жителі Запоріжжя зможуть отримати психологічну підтримку та знизити рівень стресу. Мета «Опліч ХАБу» — об’єднати жителів Запоріжжя для взаємопідтримки та взаємодопомоги в умовах невизначеності. Хаб — це інклюзивний простір, а всі його активності будуть безплатними для відвідувачів. Він розпочне роботу вже цього липня, про точну дату відкриття буде повідомлено згодом.

«Опліч ХАБ» є частиною проєкту безплатної психологічної допомоги Mental Help від Глобального договору ООН в Україні. Над запуском «Опліч ХАБу» ГД ООН в Україні працює спільно з гуманітарною ініціативою Групи Метінвест «Рятуємо життя», яка надала приміщення для проведення 5-денного тренінгу.

Для роботи в хабі було відібрано команду найкращих фахівців, які впродовж п’яти днів проходили навчання за спеціальною методологією, розробленою з урахуванням найкращого світового досвіду. На запрошення Глобального договору ООН в Україні своїм досвідом роботи з травмою ділилися:

  • Israel Trauma Coalition, ізраїльський і міжнародний центр, який надає експертизу у сфері психологічної допомоги під час надзвичайних ситуацій та криз;
  • UCLA, американський державний дослідницький університет, місія якого полягає в створенні, поширенні, збереженні та застосуванні знань для творення позитивних змін у суспільстві;
  • University of Denver, американський приватний навчальний заклад, який має статус дослідницького університету («R1») за Класифікацією Карнегі установ вищої освіти.

Окрім запрошених спеціалістів, із командою «Опліч ХАБу» та корпоративними психологами Групи ДТЕК ділилися знаннями фахівці проєкту Mental Help:

  • Єгор Тополов, доктор психологічних наук, науковий співробітник Інституту психології імені Г.С. Костюка, супервізор і консультант проєкту Mental Help;
  • Юлія Зорій, психологиня, ведуча телепрограми «Ранок у великому місті»;
  • Юрій Нагорняк, кризовий психолог, гіпнолог;
  • Іван Форманюк, тренер у організаційно-діяльнісному підході;
  • Марина Заболотна, клінічна психологиня;
  • Наталя Гринько, кандидатка медичних наук, лікарка-психологиня.

Учасники 5-денного тренінгу вивчали особливості роботи з різними видами психологічних травм, принципами самодопомоги під час стресу, вчилися надавати першу психологічну допомогу дорослим і дітям та посилювали навички проведення групових занять для людей, які живуть у стані постійного стресу.

Немає фізичного здоров’я без ментального, а ментального — без фізичного. «Опліч ХАБ» пропонуватиме відвідувачам не лише індивідуальну і групову терапію з психологом, але й фізичну терапевтичну активність — йогу. Заняття з йоги інструкторка ком’юніті-центру провела і для учасників тренінгу.

Тетяна Сахарук, генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні, розповідає про організацію навчання для фахівців «Опліч ХАБу»:

«Щоб відновити країну, нам необхідно зберегти ментальне здоров’я українців. Наші психологи працюють із великою кількістю людей, які мали травматичний досвід або живуть у стані постійного стресу. Поки триває російська агресія, наші умови життя не зміняться. Що ми можемо змінити, так це навчити українських фахівців максимально ефективно надавати психологічну допомогу тим, хто її потребує. Для цього Глобальний договір ООН в Україні залучив найкращих експертів з Ізраїля та США, щоб ті поділилися цінним досвідом з українськими спеціалістами. Усім нам доводиться швидко вчитися, щоби бути корисними своїй країні. Команда “Опліч ХАБу” у Запоріжжі готова вчитися, а ми створили для цього найкращі умови».

Корпоративні психологи Групи ДТЕК також узяли участь у тренінгу, щоб якісніше надавати психологічну підтримку працівникам компанії. Олена Семич, директорка зі сталого розвитку Групи ДТЕК, коментує:

«Повномасштабна війна стала викликом не тільки для країни і бізнесу в цілому, але й для кожної людини. Тому забезпечення психологічної підтримки співробітників – це пріоритетна задача, з якою ми працюємо системно. Наші програми націлені як на тих, хто зараз тримає енергетичний фронт на підприємствах, так і на наших співробітників, які повертаються з лав ЗСУ назад на свої робочі місця і потребують адаптації та підтримки. Українські психологи зараз формують унікальний досвід роботи в умовах війни й саме тому потребують нових знань і методологій, розроблених з урахуванням найкращих світових практик».

Психологи ком’юніті-центру «Опліч ХАБ» розпочнуть роботу вже 19 липня, а 18 липня о 10:00 відбудеться урочисте відкриття хабу, відкрите для всіх охочих за адресою  вул. Добролюбова, 7, Запоріжжя.

Партнери «Опліч ХАБу»: Група «Метінвест», Carlsberg Ukraine, корпорація «Біосфера», Caparol Україна, «Епіцентр-К», Запорізька обласна рада, група компаній Фокстрот, Равлик Боб, Hungarian Interchurch Aid’s (HIA), Безоплатна правова допомога та Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В.Г. Магара.

Коментарі

Позначки: