Команда фільму «Казка про Коника» презентує стрічку у Львові (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 30 Серпня, 2021 354

Команда фільму «Казка про Коника» презентує стрічку у Львові

У Львові запрошують на львівську прем’єру українського документально-анімаційного фільму «Казка про Коника». Показ відбудеться 4 вересня о 17:00 в кінотеатрі «Планета Кіно» (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv») у рамках промо-туру фільму містами України. Не пропустіть можливість першими переглянути фільм та поспілкуватися з режисерами Уляною Осовською і Денисом Страшним, які особисто представлять свою роботу.

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів.

Стрічка розповідає про найвідомішого українця в Естонії — легендарного Анатолія Лютюка — дисидента, монаха в миру та художника і його волонтерську місію на Донбасі. Окрім своєї волонтерської діяльності, Анатолій також збирає добрі історії, адже багато років тому дав обітницю знаходити щось добре у кожному дні. У цьому йому допомагає дерев’яний Коник, який стає героєм казок про тварин на війні, написаних за мотивами реальних подій.

«Ми щасливі презентувати стрічку у Львові, адже в 2017-му з цього міста ми розпочали дорогу на Донбас разом з Анатолієм Лютюком та його саморобним Коником. Тоді ми шукали відповіді на питання: як знаходити конструктив у тому, що відбувається з усіма нами?, як не зневіритись у цьому потоці страшних новин? — і життєва філософія Анатолія здалась нам прикладом поєднання дієвості та внутрішнього спокою. Фільм спершу задумувався як притча для дорослих, але завдяки анімації та безпосередності головного героя діти теж дивляться його із задоволенням. Тож тепер маємо фільм про доброту на тлі війни для сімейного перегляду. Запрошуємо львів’ян на одну з перших кінотеатральних прем’єр в Україні!» — каже режисерка Уляна Осовська.

В рамках промо-туру автори також представлять свій фільм в Івано-Франківську, Луцьку, Запоріжжі, Києві, Харкові, Маріуполі, Миколаєві та Дніпрі.

Команда фільму «Казка про Коника» презентує стрічку у Львові

Команда фільму «Казка про Коника» презентує стрічку у Львові

Команда фільму «Казка про Коника» презентує стрічку у Львові

Команда фільму «Казка про Коника» презентує стрічку у Львові

В Україні фільм знімали у прифронтових містах Донецької області — Авдіївці, Пісках, Бахмуті та інших, куди Анатолій Лютюк регулярно доставляє гуманітарну допомогу.

Більшу частину естонських сцен «Казки про Коника» знято в Таллінні, в Центрі української культури, або ж Санктуаріумі. Герой фільму — засновник цього мультидисциплінарного простору, що поєднав у собі церкву, школу та музей. У школі монастирських мистецтв вручну роблять папір і вчаться каліграфії, друкують гравюри й виготовляють єдині у своєму роді книги. В музеї зберігається величезна колекція саморобних іграшок з різних куточків Європи. Церкву спроєктували й збудували Анатолій та його друзі, а ікони для неї написали сучасні львівські художники Андрій та Петро Гуменюки.

Робота над «Казкою про Коника» тривала майже 7 років, за які було відзнято понад 300 годин матеріалу. У листопаді минулого року фільм презентували на індустріальній секції головного світового фестивалю документального кіно в Амстердамі IDFA, де він розпочав свій шлях до глядача.

Попередньо кінопрокат фільму в Україні був запланований на травень 2021, проте через весняний локдаун дати довелося перенести. Своєю чергою, в Естонії, де мешкає головний герой фільму, кінопрокат відбувся у лютому 2021, після прем’єри на найбільшому фестивалі документального кіно Балтійського регіону DocPoint Tallinn. Після цього фільм презентували в Україні на фестивалях Docudays UA, Molodist та в рамках Х Книжкового Арсеналу.

Фільм «Казка про Коника» створено режисерським об’єднанням Docutoloka за участі естонської кінокомпанії Silmviburlane, яка також виступила дистрибутором в Естонії. Дистрибуцією в Україні займається Катерина Мізіна («Міф», «Людина з табуретом»).

Проєкт підтримали Український культурний фонд, Український інститут та Естонський кіноінститут.

Коментарі

Позначки: