Коли Зеленський у ручному режимі хоче все контролювати – це гірше ніж пандемія, – Уляна Супрун

Новини 24 Квітня, 2020 1 775

Уляна Супрун. Фото: Сегодня

Зеленському недостатньо року, аби розібратися у реаліях системи охорони здоров’я України і змісті медичної реформи. Зеленському треба зрозуміти, що системні та комплексні реформи не відбуваються в турборежимі. Не буває просто “вжух” — і все готово. Такі зміни потребують чіткої стратегії, часу, грошей, ресурсів, а головне — професійних людей, які готові їх втілювати. Коли президент не міністр, але в ручному режимі хоче все контролювати — це гірше ніж пандемія.

Як пише “Четверта студія”, про це написала на своїй сторінці у ФБ Уляна Супрун коментуючи “сповнений пафосу і драматичної музики фільм про рік президентства Володимира Зеленського”.

“За 25 років незалежності України на посаді міністра охорони здоров’я було 22 людини. Старт з нуля з приходом кожного нового міністра — одна з причин, чому нічого роками не змінювалося. Лише у 2016 році ми почали поступово втілювати зміни і фактично з нуля будувати нову систему охорони здоров’я. Неспроможна система, низькі зарплати лікарів, жахливі умови в лікарнях — це проблеми, через які й було розпочато трансформацію системи охорони здоров’я, а не її наслідки. Зеленському треба зрозуміти, що системні та комплексні реформи не відбуваються в турборежимі. Не буває просто “вжух” — і все готово. Такі зміни потребують чіткої стратегії, часу, грошей, ресурсів, а головне — професійних людей, які готові їх втілювати. Ну і також треба розуміти, що його посада не зобов’язує ділитись “враженнями” щодо тем, де він не має компетенцій. Значна частина громадян досі схильні сприймати його серйозно”,- зазначила Супрун.

Вона також наголосила на тому, що “всі професійні люди розуміють для чого потрібна трансформація системи охорони здоров’я. Що треба змінити. Вони розуміють навіщо потрібна реформа. Якщо президент цього не знає, то краще промовчати, ніж коментувати те, в чому немає розуміння. Це більше шкодить і деморалізує людей, які роками працюють над втіленням змін, аніж допомагає краще виконувати свою роботу. І нікому не потрібен цей пафос у ставленні до медичних працівників. Вони вже майже 30 років слухають від різних посадовців про те, які вони професійні та унікальні, але ніяк не дочекаються гідних умов роботи. І ці гідні умови принесе лише повноцінна трансформація системи, а не тимчасові надбавки та подачки. Коли президент не міністр, але в ручному режимі хоче все контролювати — це гірше ніж пандемія”.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,