Колапс у Львові – наслідки роботи команди Садового, – ЗМІ

Новини 11 Лютого, 2021 1 174
Сніговий колапс у Львові - це наслідки роботи команди Садового

Сніговий колапс у Львові - це наслідки роботи команди Садового

Для того, щоб монотонно й якісно прибирати снігові замети, бургомістр Львова Андрій Садовий завжди був надто енергійний. Звичайно, інформація про штормове попередження надійшла до Львівської міськради ще задовго до снігопадів, але замість звернутися в центр зайнятості, аби там виділили сотні, а то й тисячі громадян, які на платній основі могли б допомогти місту побороти снігові завали з лопатами в руках, мер вдався до перевіреного способу — мегапіару і казкових оповідок про те, що дракона вже подолано, пише “Четверта студія” з посиланням на газету “Ратуша”.

Зацитуємо: «Для посипання вулиць використали 611 куб.м піскосуміші та 175  тонн реагентів і солі…» Відразу в повітрі зависли три питання. Перше — навіщо було неефективно сипати піскосуміш на ще неприбрані від снігу дороги, друге — яким чином вдалося з допомогою кількох десятків МАЗів-піскорозсіювачів (кожен із яких бере до себе в кузов не більш як 6 кубів піскосуміші на зміну) за одну ніч висипати на дороги міста понад 900 тонн (!!!) піскосоляної суміші, солі та реагентів, якщо згадати, що один куб — це приблизно півтори тони?! Для любителів точних цифр порадимо порахувати, по скільки ходок мав зробити кожен автомобіль і яку площу Львова мала б покрити ця суміш і сіль! І головне питання — де кавова гуща, яка мала врятувати Львів від армагеддону?!!

Можна багато говорити про Андрія Садового, як про генія піару, не відкидаємо, що за кілька днів він навіть організує марш переможців снігової навали на площі Ринок (чиновники мерії маршируватимуть із лопатами в руках і баліями на шнурочках, а кількох  двірників, можливо, навіть нагородять). Але маємо констатувати один незаперечний факт: бургомістр Львова Садовий укотре продемонстрував свою неспроможність як господарник, а його фото та відео з лопатою в руках можуть розчулити хіба постійних читачів газети «Самопоміч» або його заступника — трудягу Андрія  Москаленка…

Львів’яни, принаймні ті, які голосували за нього, шукають відповідь на просте питання — чому міська влада не забезпечила очищення доріг та тротуарів від снігу, хоча про снігопади синоптики попереджали вже давно? Сталося те саме, що й із Зеленським: коли електорат попереджали, що дива не буде, той не повірив і довірив кермо Леополіса непрофесіоналу-дилетанту без сучасного погляду на методи самоуправління і самоорганізації, ніякого менеджера і управлінця. Олігарх, медіамагнат, політик-невдаха та майстер інтриг і дешевого піару для люду, який любить прості відповіді на важкі питання. Та й врешті, його обрали не для того, щоб він щось робив. Обрали за звичкою. Мовляв, гірше не буде. Але дійсність виявилась несподівано гіркою…

Не будемо згадувати GPS-трекери, які свого часу були встановлені на снігоприбиральній техніці і показували реальний кілометраж очищених від снігу доріг. Бо це було зроблено, коли заступником Садового був Олег Синютка. Ім’я якого в середовищі адептів Садового згадувати вважається непристойним. Адже цей конкурент Андрія Івановича на мерських виборах насмілювався стверджувати, що вулицю Степана Бандери до нового, 2021 року, ніхто не відремонтує. До речі, сьогодні міська рада відімкнула ці трекери. Як, до речі, зникли вони і з автомобілів, що вивозять зі Львова сміття. Як ви думаєте — чому? Ось і ми так думаємо. Бо виганяти студентів і чиновників Львівської міської ради з лопатами на вулиці — це аж ніяк не є свідченням розвитку високих технологій у Львові, а лише демонструє традиційний примітивізм підходу до вирішення складних питань. А всі розмови про посипання хідників та тротуарів кавовими фусами — це взагалі за межею будь-якої критики. Впевнені, що мало кого здивує, скажімо, й повідомлення пресслужби ЛМР про те, що сніг ночами на вулиці Львова підкидає Петро Порошенко…

Неймовірна кількість аварій, швидкі допомоги та пожежні машини, які не встигли на місце НП, переповнені приймальні покої травматологічних відділень, апокаліптичні транспортні корки, прокляття і знущальні коментарі, які сиплять на голову міської влади принижені львів’яни — це логічний наслідок популістської політики бургомістра Садового, який «разом із своїми синами очистив власне подвір’я від снігу».

Львівський колапс — це поєднання результатів діяльності мера і його команди з результатами бездіяльності мера і його команди. Роздутий штат чиновників Львівської міської ради, безпорадні та хаотичні популістські рішення, брак контролю за втіленням цих рішень і за витрачанням громадських коштів, добір кадрів не на основі професіоналізму, а на ґрунті особистої відданості — все це складові того багатогранного свинства, яке ми цими днями спостерігаємо на вулицях нашого міста.

Хтось назвав ситуацію, що склалась, «Авгієвими стайнями міської безгосподарності» — це правильно. Але й не потрібно забувати і прізвище того псевдогосподарника, який перетворив місто на стайню, а стайню на свинарник.

Як сніг на голову

Якось так складається, що як би люди не скаржились на глобальне потепління й не сподівались снігу, це білосніжне пухнасте явище взимку завжди приходить неочікувано. Принаймні для комунальних служб. Сніг з крижаним дощем, кучугури снігу біля багатоповерхівок, нерозчищені тротуари… Такого вихору негативних емоцій від містян — скепсису, сарказму, роздратування — здається не було в повітрі Львова вже давно.

Крижаний подих дорожнього колапсу

Автівки буксували, люди спотикались у кучугурах, місили ногами густу снігову кашу, а на зупинках громадського транспорту — гори снігу (бо снігоприбиральна техніка розчищала дорогу і весь сніг горнула на узбіччя) — так починався день 8 лютого у львів’ян, які добирались на роботу. Маршрутки були переповнені і курсували із значним порушенням графіка. Трамваї впродовж дня кілька разів виходили з ладу. А на вул. Коперника вагони загорілися…  Спеціальна мапа, де відображалась кількість снігоочисної техніки у місті, запрацювала лише в обід.

Мерія відзвітувала: транспорт працює, дороги почищені…

У мерії ж запевнили, що від самого ранку курсує 97 % електротранспорту, а це 111 трамваїв та тролейбусів. Автобусів з АТП-1 виїхало 245, а ось приватні перевізники випустили маршруток трохи менше — 142, що становить 63 % від випуску. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів начальник управління транспорту Львівської міської ради Орест Олеськів.

«З 6-ї години ранку я об’їжджала місто, магістральні дороги проїзні, почищені, посипані, ще зараз три райони досипають, бо я зробила зауваження. Двірники очищають насамперед зупинки, на внутрішньоквартальних дорогах двірників є трохи більше, ніж на магістральних, ми зараз ще людей трохи викликаємо. Вночі працювало 93 одиниці техніки, 611 м куб. піскосуміші висипано і 175 тонн солі. 34 одиниці техніки ще працювало у житловиків. Загалом по житловому господарству працювало 1300 і працює двірників. Впродовж дня буде працювати техніка, будуть працювати двірники, будемо очищати внутрішньоквартальні дороги, тротуари. На тротуари ми випустили максимум техніки — 34 одиниці. Це мотоблок та тракторці, щоби полегшити роботу двірників. Випало орієнтовно 30 см снігу. Сніг далі падає, тому комунальники продовжують прибирати. Вчора ми прибирали також цілий день. Проблем з виїздом транспорту в АТП-1 нема, з виїздом трамваїв та тролейбусів — також немає. Тролейбуси стояли на вул Зеленій, на підйомі, але там ми підсипали піскосуміш і тролейбуси поїхали. Був проблемний заїзд до тублікарні, поїхали на місце, все гаразд. Магістралі очищені нормально, проїзд транспорту забезпечений, ніяких заторів немає, всі виїхали відповідно до плану. Ще є проблеми з внутрішньоквартальними дорогами, але питання в тому, що є велике навантаження на комунальні служби, сьогодні будемо їх ще чистити. Тротуари також прохідні», — радісно повідомила 8 лютого Ірина Маруняк, заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства, пише «Дивись-інфо».

… Але народ чомусь цього не побачив

Натомість львів’яни писали в соцмережах, що снігоприбиральної техніки взагалі не видно, а двірники замучуються вручну прибирати, до того ж це здебільшого люди старшого віку з зарплатою 3 тисячі гривень на руки і грамотою від мерії…

Громадський діяч Зіновій Гузар у своєму фейсбуці описав свої враження від ранкового Львова 8 лютого:

«Львів, 8-ма година ранку, все завалено снігом, жодного двірника в центрі, жодної одиниці снігоприбиральної техніки, єдиний розчищений шматок під церквою Св. Андрія (костел Бернардинів), йде служба, співають «Вічная пам’ять».

На вул. Франка стоїть колєйка трамваїв, перед поворотом на Сихів водій першого трамвая колупається ломом в колії, безуспішно…

Жодної одиниці снігоприбиральної техніки до самого Сихова…, всюди страшні затори.

Народ кричить ґвалт на сторінці «Гаряча лінія міста Львова»:

Софія Матіяшик: Шувар! Неможливо їхати, машини просто грузнуть на дорозі! Дороги не чищені взагалі!!! Де техніка???

Юрій Порохобот: Стрийська — Наукова і до автовокзалу просимо відгорнути сніг! Також прибудинкові території!!!!

Юрій Садовий: Вул. Б. Хмельницького в’їзд та виїзд із міста неможливо проїхати, снігоприбиральної техніки нема. Посипати дорогу нікому???

Olya Kolos: Сихів і Привокзальна також не розчищені, і я кажу не про вулички, а про головні дороги, ані вчора, ані сьогодні жодної очисної техніки не побачили.

Аня Бурбан: Вул. Княгині Ольги, між 57 і 59 будинками, є вуличка до парку Горіховий Гай, також там є садочок № 37, добратись до нього матусям з діточками дуже важко, дорога зовсім не розчищена.

Наталія Гожельна: Новий Львів, собачі стежки. Комунальних служб нема ні на тротуарах, ні на дорогах. А вже початок десятої.

Зеня Гірка: Початок Пасічної, непарні номери, снігу по коліна! Пройти неможливо!

Заступники Садового приколюються. Євген Бойко разом з @Романом Яциковичем: «Ми з Андрієм Москаленком ранкову зарядку перед роботою замінили на розчищення вулиці Федорова від снігу… »

Знову соціальні мережі:
Леся Пелещак: Вулиця Медової Печери тротуари не почищені зовсім».

Оля Кирилюк: «Не знаю хто тут пише, в кого розчищено, на Яворницького нема ні як пройти, ні запаркувати».

А мер Андрій Садовий закликає мешканців змобілізуватись… Тим паче, підстави попрацювати хоча б фізично є дуже серйозні…

Адже за січень сімом заступникам Садового нараховано 592 865 грн зарплати. Виходить, що за перший місяць 2021 року заступникам міського голови було в середньому нараховано по 84 тис. 695 грн заробітної плати. До речі, торік середня місячна зарплата віцемерів Львова становила «усього» 72 тис. грн».

Зі соціальних мереж:
Leonid Ivanov: «Позбавити премій усю Львівську рать, а Садовому копняка!»

Alex Grabaryev: «Висновок один — якщо мер замість керування відповідними службами, бере лопату та на камеру відгортає сніг — то такий «мер» займається не своєю роботою та не відповідає займаній посаді!!! Також хочу наголосити, що мер кожного дня отримує прогноз погоди на наступний день, тиждень, місяць, а сіль має розсипатися на тротуари та дороги до початку опадів та під час опадів — тоді й кучугур би не утворилося! Тому висновок один — або недостатньо було закуплено солі, або вкрадено та немає достатньо палива для прибиральної техніки!!! Садовий як із сміттям, вірніше сміттєпереробним заводом, котрий вже щонайменше 10 років мав працювати, так і зі прогнозованим снігопадом — вкакався!!!»

Irina Marushkina: «Андрію Івановичу, Вас з хрестом і лопатою чекають на бічних і багатьох магістральних вулицях Львова ваші виборці».

Kate Shyrokopoias «Поки Садовий дає інтерв’ю своїм журналістам — у львівський аеропорт прилетів рейс із Туреччини, але сісти не зміг. Не встигли розчистити. Андрію Івановичу, вас там потребують! Тільки камеру не забудьте!».

«Приєднані громади сигналять, що в них навіть натяку немає на прибирання снігу, техніка стоїть, бо Садовий не виділив кошти на пальне», — написала в фейсбуку журналістка та редакторка сайту «Варіанти» Ірина Марушкіна.

«Шуфлювання» нас всіх об’єднає

«Міську раду, мера, адміністрацію вигнати з лопатами і хай прибирають вулиці міста», — злостиво пожартував хтось і не здогадувався, що його слова виявляться пророчими.

Бо невдовзі, по обіді, прибирати вулиці та площі міста вийшли працівники львівської Ратуші, серед них і сам Андрій Садовий. Не до кінця діджиталізовані працівники міськради вирішили показати приклад решті несвідомих львів’ян, які просто платять за прибирання прибудинкової території і вимагають, щоб її таки хтось прибирав. Кожному департаменту роздали певні локації центру, а сам мер із помічниками хвацько прибирав ділянку поблизу церкви Святого Андрія. Причому робив він це у курточці шведського бренду Peakperformance, який спеціалізується на виготовленні зимового одягу для катання на лижах. В інтернет-магазині цього бренду Peakperformance така куртка, як в Андрія Садового, коштує 2800 шведських крон (9260,59 грн або 334,57 євро за ранковим курсом), — інформують «Правдиві новини».

«У нас за останню добу випало 35 см снігу, і так виглядає, що наступні 10 днів його буде дуже багато, і нема в природі стільки техніки, яка могла би одночасно все це прибрати. Тому кожен, хто де живе і працює, власники магазинів, кафе, готелів повинні виходити й наводити порядок. Це об’єднає нас усіх», — зацитувала пресслужба ЛМР заклик бургомістра до мешканців міста, який вперто не бажає об’єднуватись з містянами на ґрунті прозорого розподілу міського бюджету.

Зі соціальних мереж:
Іван Жубіль: «Природа розбалувала їх. Роками зими були малосніжні. То ж вони замість того, щоб тримати техніку, механізаторів, штат двірників у «бойовій» готовності, посписували її. Людей поскорочували, непомірно збільшивши наявним площу прибирання. Вважаю, надто надмірно захопились встановленням міським чиновникам невиправдано високих зарплат. Звісно, за такої ситуації коштів на двірників не вистачило… Спостерігаючи вчорашню їх безпорадність, я згадав сніжні зими шістдесятих — сімдесятих років. Техніка працювала, сніг вантажили й автотранспортом вивозили. А вчора — техніка вигортала сніг з доріг на хідники, а люди, очищаючи хідники, викидали його знову на дорогу…»

Також Садовий поспілкувався з електоратом через фейсбук, похвалившись: «Як мешканець Львова я вчора і сьогодні разом із сім’єю розчистив територію біля свого будинку. В такій ситуації це нормально і так може зробити кожен. Такі кризові ситуації мають навчити нас об’єднуватись і бути єдиним механізмом, який справляється з усіма бідами».

Зі соціальних мереж:
Мар’ян Левицький: «Львів’яни! Прибирайте сніг! Там під ним кавова гуща!»

«Я знаю, що у цьому снігопаді винен в першу чергу я, як міський голова. Це правило, яке я сам встановив, і тільки так воно має працювати. Але все ж давайте не забувати про співвідповідальність за своє майно і побут», — написав на своїй сторінці мер, який вже давно засвоїв психологічний прийом «Хочеш нейтралізувати критику — погоджуйся з нею».

Зі соціальних мереж:
Mariya Protsaylo: «Просто більше брехати. Побільше! Чим гірше, тим більше брехати. Жити стало краще, веселіше. Для стада досить брехні, а хліба не треба.

Коментарі незадоволених львів’ян

Марія Мацієвська: «Коло шкіл і садочків таке враження, що взагалі не чистять».

Леся Прийма: «Вулиці Малоголосківська, На Нивах, Щепова, Під Голоском є дорогами загального користування. Вони не чищені технікою зовсім».

Уляна Дідич на сайті «Твоє місто»: «Щоб розчистити сніг, потрібно мати принаймні лопату. З приватним сектором все зрозуміло. Там у кожного такий реманент є, бо треба принаймні з подвір’я вигребти.

А от якби умовно я захотіла розкидати сніг у себе в дворі, що я маю робити? Гребти невідомо куди до господарського магазину, де лопат, скоріш за все, вже немає? Купити задля двох днів у році? І де її потім тримати в міській квартирі?

Просто закликати: «Люди, приберіть сніг, бо ми не справляємося» — це зняти з себе відповідальність і перекласти на інших. Кожна толока вимагає організації. І про цей снігопад попереджали заздалегідь. Киньте клич ОСББ і ЖЕКам — люди, закупіть реманент, буде сніг! У майже кожному будинку є технічне приміщення, де прибиральниця тримає свої речі. Домовтеся, що воно буде доступним. Щонайменше, водії охоче візьмуть ці лопати і порозкидають сніг для виїзду своїх авто. А заодно і хідник розкинуть, щоб до того авто можна було дійти. Три-чотири додаткові лопати на будинок — і все».

Павло Прокопенко: «За «клятих совітів» сніжило більше, значно більше! Але прибирали двірники і у дворах, тротуари! Були у Львові такі снігоприбиральні машини, що їхали наче комбайн, загрібали на стрічку транспортера, по якій сніг падав у самоскид, що їхав за снігоприбиральником. Досить швидко весь сніг на проїжджій частині був прибраний! Машини скидали сніг у люк до Полтви, він був між фігурою Матері Божої та пам’ятником Міцкевичу».

Vasyl Dux: «Ти можеш щонеділі ходити до церкви, щоночі спати в піжамі-вишиванці, кожну неділю попивати кавусю на пляцу, але позбутися комплексу гомо-совєтікуса зась. Простіше організувати бутафорний «суботник» із шуфлями, мітлами, лопатами (залежно від оказії) і загнати туди своїх рабоузалежнених. І вони як стадо баранів з усмішками на обличчях ідуть тим всім махати. А потім як добрий цар господарник розказувати в фейсбук-просторах про свої манагерські здібності».

Люда Кобильник: «А якщо в магазині працюють одні жінки, а так переважно в малих магазинах буває, — то що, вони теж мають шуфлею махати?!»

Олена Бучак: «Жодна техніка не може прибрати такої кількості снігу?! Яку ж то ви техніку закуповували, панове? Дитячі пластикові іграшки?»

Марічка Вінчура: «Мені сьогодні дуже соромно, що я голосувала за Садового. Пане Андрію, скажіть вам не соромно просити людей, які платять податки у місто і вам особисто зарплату робити вашу роботу? Чому ви зимою не готові до снігу? І 30 см снігу для нашого регіону — це не багато, це сміх. Раніше у нас значно більше снігу випадало і значно на довший термін і, знаєте, дороги чистились і транспорт їздив. Не робіть чуда і не ганьбіться, оплатіть прибиральну техніку і дайте можливість людям займатись своєю роботою, а не змушуйте їх ваші косяки виправляти і відкидати сніг».

Ольга Волошин: «Пане Андрію, я щомісяця оплачую за утримання будинку 350 грн. Ви пропонуєте мені взяти до рук лопату? Швабру беру, бо сходи в будинку не миє прибиральниця. Сміття виношу через все місто, бо немає поруч сміттєвих баків. То, може, Ви доплачуватимете за ці послуги, а там і про лопату домовимось?»

Любомира Одосій: «Чула, що вельмишановний пан мер, років два звітував, що техніка куплена і до зими готові! А що, вже списали і тепер лопатами махаєм?»

Щоб не плакать, львів’яни сміялись

Микола Савельєв: «ТЕПЕР-то ми нарешті второпали, навіщо Садовий хотів мати аж ВІСІМ заступників! Вони всі мали прибирати сніг! Що то є ГОСПОДАРНИК!!!»

Андрій Рожнятовський: «Як бачите чиновника без лопати, знайте, то самозванець! В дощ ви їх впізнаєте по веслах».

Микола Савельєв: «ЛЬВІВСЬКІ САБОТАЖНИКИ принесли в мерію надто мало кавової гущі — тому й така біда з сніговими заметами на вулицях! І нема чого кричати. Вже на виборах накричались, що ліпше смердюче, а своє… А на бургомістра кожна нендза може лайно кидати! Та ще й брехатимуть, що то кава…»

Ростислав Галицький: «Сам Андрій Іванович сьогодні о третій годині на площі Ринок буде шуфлювати сніг. Хто хоче сніжкою подякувати меру за все, приходьте».

Андрій Рожнятовський: «Коли з хідника сніг горнуть на дорогу, а згодом тракторист з дороги на хідник, розумієш чому Мазох любив Львів».

Адрій Маринюк: «Заклик влади міста не виїжджати сьогодні на дороги першими підтримали водії громадського транспоту і снігоприбиральної техніки».

Ігор Танчин: «Снігові замети вбивають культуру мови».

З монологу Андрія РОЖНЯТОВСЬКОГО: «Вважаю, що деякі львів’яни — то просто невдячні особи! Навіщо вони після останніх мерських виборів собі нігті обстригали?! А тепер ходять і скражаться на Садового, що їм, бачиш, слизько!!! ДУМАТИ треба було!».

біда не приходить одна

Прорив

На вулиці Івана Франка, 21, у Львові стався величезний прорив водогону. На час ремонтних робіт буде перекрито аварійну ділянку для руху транспорту, а також без водопостачання буде вся центральна частина міста. «Лише коли розкопаємо місце витоку, можна буде чіткіше сказати про терміни робіт. Сподіваємося, що все вдасться завершити швидше», — повідомили у «Львівводоканалі». Через аварійні роботи на вулиці Франка, трамваї № 3, № 8 та № 9 курсуватимуть за зміненими маршрутами.

У зв’язку з аварійною ситуацією, рух трамвайних маршрутів № 3 та № 8 тимчасово закорочено, а рух трамвайного маршруту № 9 скеровано через вулицю Городоцьку.

На час ремонтних робіт трамвайний маршрут № 3 курсує від вулиці Мушака (Академія мистецтв) до вулиці Княгині Ольги (Аквапарк) та у зворотному напрямку. Трамвайний маршрут № 4 — без змін. Трамвайний маршрут № 8 курсуватиме — вулиця Мушака (Академія Мистецтв) — вулиця Вернадського та у зворотному напрямку. Також трамвайний маршрути № 9 курсуватиме від вулиці Торф’яної через вулицю Городоцьку до площі Двірцевої.

Коментарі

Позначки: , ,