Княжицький пояснив, що не так із законом про вступників з ОРДЛО

Новини 04 Липня, 2020 380

Микола Княжицький/espreso.tv

Це прямо суперечить Конституції, – нардеп

Партія “Європейська солідарність” мала цілу низку вагомих причин, аби у п’ятницю, 3 липня 2020 року, не голосувати за недоопрацьований президентський законопроєкт №3734 про вступ абітурієнтів із окупованих територій до вищих навчальних закладів України без зовнішнього незалежного оцінювання.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на  Еспресо.TV, про це у себе на фейсбуці пише народний депутат від “ЄС” Микола Княжицький.

“Вчора у Верховній Раді виник конфлікт через закон , який нібито допоможе, нібито дітям з окупованих територій вступати до українських вишів без ЗНО. Чому я пишу “нібито”? Бо це “не точно”. “Європейська солідарність” готова була підтримати проєкт у першому читанні, але вимагала доопрацювання до другого, як цього вимагає закон. Але інші фракції , зокрема представник “Слуги народу” звинуватили “ЄС” у тому, що ми не хочемо “захищати бідних дітей”. Це брехня. Ми вважали і вважаємо, що держава має на ділі дбати про українців на окупованих територіях, як і про родини воїнів АТО та російсько- української війни. Цей закон до такого піклування немає жодного відношення. Мало того, що вступна кампанія завершується, квот немає, фінансування на закон не передбачене, а слуги його бігом приймають не для “дітей”, а щоб піарно відтінити власне захланне бажання подовше легалізовувати казіно і азартні ігри, у законі ще безліч злочинних дурниць!”, – пояснив політик.

За його словами, відмовившись від підтримки законопроєкту №3734, внесеного президентом Володимиром Зеленським як невідкладний, “Європейська солідарність” відштовхувалася від наступного:

“1. Законопроєкт передбачає право кожного мешканця окупованих ОРДЛО вступити до українського ВУЗу не здаючи ЗНО, але за наявності “документу про повну загальну середню освіту”. Але при цьому в законопроєкті не визначено, що це має бути за документ, і що робити з атестатами, виданими терористичними організаціями типу “ДНР”? Вони є цими документами?

Чи готова Україна визнати офіційними документами ті, що видані терористами?

Що має робити працівник приймальної комісії ВУЗу з Києва, Черкас або Івано-Франківська, коли в пакеті документів виявляє такий документ?

Верховна Рада мала сама вирішити це питання підготувавши якісний закон. Але замість цього, таке політичне питання парламент скинув з себе на рівень приймальних комісій, які взагалі не повинні займатись політикою.

  1. Законопроєкт відкриває корупційні ризики. Адже ЗНО – це ефективний засіб боротьби проти корупції при прийомі до ВНЗ. І скасування ЗНО для вступу до всіх ВНЗ – це множення корупції.

В прийнятому законі зазначається, що така поблажка встановлюється для осіб “місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей”. Як визначається місце проживання в Луганську? Довідкою “ЛНР”? Або іншою довідкою? Чому б це питання не вирішити в законі?

Пропустить через 14

 

Сьогодні не складно зробити будь-яку довідку: підробити, купити, отримати “по знайомству”. І відкривши таку шпарину для всіх, ми фактично ширимо корупцію при вступі до ВУЗів, яка була в значній мірі подолана ще за минулої влади.

  1. Встановлення квот для вступу у всі ВНЗ для всіх людей.

На даний момент держава встановлює квоти для вступу людей з АРК до акредитованих ВНЗ. Таких по всій Україні було 36, і вони формувались передусім за рахунок навчальних закладів, які були евакуйовані з окупації. Для них встановлювались квоти на прийом людей з Криму без ЗНО за конкурсом.

Зараз йдеться про встановлення загальної квоти, але як, для кого і за якими критеріями вона встановлюється наразі незрозуміло. Виходячи з тексту частини третьої статті 44 закону у вчорашній редакції, квота встановлюється саме для кількості людей з окупованих територій, які можуть вступити до українських ВНЗ. Це прямо суперечить Конституції, за якою не можуть встановлюватись обмеження за формальним місцем проживання. І закон не про дітей. 40-річні випускники ПТУ, які пострілювали в “укропів” теж отримують ці пільги”.

За словами Княжицького, все це можна було б вирішити при підготовці до другого читання.

“Але турбо-режим, як ми бачимо, здатен або тиражувати корупцію, або приймати просто безграмотні закони, які не працюють. Так само як і цей закон не працюватиме через купу проблем, пов’язаних з банальною низькою якістю законів, які готуються більшістю та офісом президента. Розповіді про те, що такий закон був раніше, лише збільшили кількість ВНЗ – брехня. Його кардинально змінили”, – зазначив нардеп.

Також Микола Княжицький звернувся до колег з демократичних проукраїнських фракцій.

“Друзі! Не виправдовуйте власні помилки політичною доцільністю, любов’ю до дітей і плачем над важким життям на окупованих територіях. Працюйте просто професійно і відповідно до регламенту і солідаризуйтесяся з однодумцями, а не з владою. Бо боротьба за європейську Україну важливіша ніж боротьба за виборця”, – заявив народний депутат.

Довідка

Законопроєкт Зеленського №3734 про вступ до вищих навчальних закладів України абітурієнтів із ОРДЛО без врахування ЗНО 310 нардепів.

По фракціях: “Слуга народу” – 226 “за” із 248,

ОПЗЖ – 22 із 44,

“Європейська солідарність” – 0 із 27,

“Батьківщина” – 15 із 24,

“За майбутнє” – 12 із 24,

“Довіра” – 10 із 20,

“Голос” – 17 із 19″,

позафракційні – 8 із 17.

Прийняття закону супроводжувалося штовханиною й скупченням біля парламентської трибуни.

Спікер Дмитро Разумков при цьому звертався до сесійної зали російською мовою.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , , ,