Клімкін у Львові: МЗС може не знати про всіх українських політв`язнів у російських в`язницях

Новини 25 Жовтня, 2018 24

Клімкін додав, що список українських політв'язнів час від часу поповнюється новими іменами / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що українське зовнішньополітичне відомство може не володіти інформацією про всіх українських політичних в`язнів, що незаконно утримуються у російських в`язницях.

Про це дипломат сказав на прес-конференції в Українському католицькому університеті у Львові, – передає УНІАН.

”Я дуже чесно кажу, що ми, насправді, можемо не знати про деяких політичних в`язнів в російських в`язницях. Тому, говорячи про точну кількість, ми зараз рахуємо, що їх більше 70. Вони перебувають на території Росії, і вони перебувають на території окупованого Криму”, – наголосив Клімкін.

”Ми маємо механізм, це спеціальна платформа щодо політичних в`язнів у нас в МЗС, де ми розглядаємо все відкрито – це і родичі політичних в`язнів, це і наші неурядові організації, і правозахисники”, – заявив він.

Також Клімкін додав, що список українських політв`язнів час від часу поповнюється новими іменами. ”Остання платформа, яка відбулася позаминулої п`ятниці, ми доповнили цей список двома політичними в`язнями. Це постійний процес насправді. Маємо про це казати”, – пояснив міністр.

”Стосовно звільнення, ви прекрасно розумієте, Росія використовує наших політв`язнів як, якщо хочете, товар. Намагається гратись цим з нашими друзями і партнерами як засіб тиску, і буде 100% намагатися використовувати це перед наступними виборами – президентськими і парламентськими. Тобто, це абсолютно свідома стратегія з боку Росії, і саме це на сьогодні створює найбільшу перепону для того, щоб досягти прогресу”, – заявив Клімкін.

Крім того, він зазначив, що українська сторона буде реагувати на вирок Верховного суду Росії щодо визнання законним рішення ”суду” в окупованому Криму стосовно засудження до 8 років колонії суворого режиму громадянина України Євгена Панова, звинуваченого в ”підготовці диверсій” на півострові.

Клімкін додав, що Україна намагається визволити усіх українських громадян, які стали політичними в`язнями через дії Росії.

”Це і консульська підтримка, це і те, що маємо зробити – політична реакція і відповідна взаємодія з нашими партнерами”, – запевнив він.

Окремо глава МЗС наголосив, що з турецькою стороною відбувається співпраця з метою звільнення українських громадян, які затримані і засуджені Російською Федерацією.

”Звичайно, про це були розмови і з президентом Туречини. Ви знаєте, що він допомагав у звільненні Ахтема і Ільмі. Зараз ми це продовжуємо, дуже тісно контактуємо. У турецької сторони є відповідний список”, – сказав Клімкін.

Він додав, що не казатиме про те, які вживаються кроки і про який список йде мова, але запевнив, що українська сторона ”дуже щільно” взаємодіє з турецької стороною.

Також він додав, що Україна співпрацює як з усіма друзями і партнерами в Європейському Союзі, Сполученими Штатами Америки, так і з різними церквами та релігійними представниками.

”З усіма, хто може реально робити тиск на Росію”, – підкреслив Клімкін.

 

Коментарі

Позначки: ,