Кінознавець припустив, що Росія не видасть Україні останки Олександра Довженка для перепоховання

Новини 25 Листопада, 2021 480

Кінознавець припустив, що Росія не видасть Україні останки Олександра Довженка для перепоховання

25 листопада 65 років тому помер культовий український режисер Олександр Довженко. Похований на Новодівочому цвинтарі у Москві. Попри те, що режисер мріяв повернутися в Україну та померти на рідній землі, його останки досі лежать у Москві.

Про це кінознавець розповів в інтерв’ю Youtube-каналу “Титри”, пише Четверта студія.

На думку українського кінознавця та кінокритика, члена Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача, поки про перепоховання Довженка в Україні не йдеться.

Про це кінознавець розповів в інтерв’ю Youtube-каналу “Титри”, пише Четверта студія.

“Уперше ми згадували про це (повернення останків О.Довженка в Україну – ред.) в 1994 році, коли відзначалося сторіччя з дня народження Олександра Довженка. Тоді почалися сумніви, бо що робити з Юлією Солнцевою (дружина Довженка – ред.), яка не дуже ставилася до українців. Тоді до цього питання не приступили, – зазначив Сергій Тримбач. У 2006 році до влади прийшов Віктор Ющенко, який сам говорив про це. Але у Віктора Андрійовича було слів значно більше, ніж справ. А як можна говорити з російською владою зараз?! Це навіть слухати не будуть. Скажуть: ви спочатку повертайтеся в лоно великої імперії, а потім будемо говорити”.

До слова, у своєму щоденнику за 1945 рік видатний кінорежисер Олександр Довженко заповідав поховати його на батьківщині, однак спроби повернутися в Україну були невдалими: “Я помру в Москві, так і не побачивши України. Перед смертю попрошу Сталіна, аби перед тим, як спалити мене в крематорії, з грудей моїх вийняли серце і закопали його в рідну землю в Києві десь над Дніпром на горі”.

Довідка

25 листопада 1956 року у Довженко стався інфаркт. Довженко помер на своїй дачі у підмосковному Передєлкіно, за день до початку зйомок нового фільму “Поема про море”.

Коментарі

Позначки: