Керівник шахти «Надія» обіцяє голодувати

Новини 02 Вересня, 2020 1 056

Фото: Ехо Червонограда

Директор Ігор Пиляй готовий підтримати колектив особистим голодуванням, якщо буде потрібно

Люди пішли перекривати дороги. Нагадаємо, акції протесту почались у суботу, 29 серпня, коли на поверхню відмовилась виїжджати четверта зміна “Надії”. До колег приєднались і працівники першої зміни. Наступні в шахту уже не спускали. Наразі частина гірників піднялась – через погіршення самопочуття.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Ехо Червонограда”, до шахтарів спускався заступник профільного міністра Олександр Зорін. Гірники і в приватних розмовах, і в дописах у соцмережах неодноразово заявляли – чиновник заявив, що їм слід звільнятись та їхати на заробітки. Таке собі втілення президентської програми “Повертайся і залишайся”.

Згодом і в.о. керівника шахти Ігор Пиляй у коментарі журналістам заявив – підприємство треба ліквідовувати, і то негайно. Тоді з’являться гроші на зарплати. Каже – фонд оплати праці перевищує дохід копальні.

Під час перекриття дороги шахтарі згадують прокуратуру та СБУ. Адже проти них скоїли злочин – статтею 175 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату зарплати громадянам більш як за один місяць. Шахтарям “Надії” не платять вже майже півроку (кілька відсотків за липень та березень важко назвати виплатами).

Шахтарі підприємства уже їздили вибивати зароблене і до Львова, і в Київ. У столиці зустрічались з Президентом. Два місяці чекали результатів перемовин – і змушені привертати тепер увагу до своїх проблем перекриттям траси у Сопошині. Зупинятися не збираються, обіцяють продовжувати протести, поки їм не віддадуть їхні гроші.

А це, станом на 25 серпня, – 61,54 млн грн.

Нардеп Михайло Волинець заявив на своїй сторінці у ФБ, що у Верховній Раді мав розмову з представником уряду у парламенті Василем Моканом – львів’янином, відомим мені як порядна, совіслива людина. Він переговорив щодо кризової ситуації на шахті «Надія» з депутатом, обраним по Червонограду, Соснівці – Юрієм Камельчуком. Завіряє, що прем’єр-міністр в курсі проблеми та дав доручення в.о. міністра енергетики Ользі Буславець напрацювати пропозиції та заходи щодо вирішення ситуації із заборгованістю на шахті «Надія» та інформувати уряд.

Сам Юрій Камельчук повідомив, що зустрівся з представниками “Надії”: Представники шахти Надія з Червонограда зустрілися зі мною і пояснили усі деталі знову. Директор Ігор Пиляй готовий підтримати колектив особистим голодуванням, якщо буде потрібно.

Попереднє керівництво шахти створило борг у понад 50 млн грн. Шахта працює уже 20 років фактично на стадії ліквідації. У формі ПрАТ, на жаль, держпідтримку отримати не може.

 

Коментарі

Позначки: , , ,