Катедра української мови «Львівської політехніки» виступила на захист Фаріон

Новини 12 Листопада, 2023 1 254

Фаріон виступила з публічною лекцією в Університеті Людвіґа-Максиміліана в Мюнхені

українське суспільство потребує єдности й зосереджености на боротьбі з ненависним московським агресором, а розпалювання пристрастей довкола емоційного висловлювання в інтерв’ю вважаємо проявом ворожої атаки

Заява колективу катедри української мови Львівської політехніки щодо інсинуацій навколо інтерв’ю Ірини Фаріон журналістці Яніні Соколовій.

Заява розміщена на Фейсбук сторінці, пише Четверта студія.

«Доктор філологічних наук Ірина Фаріон працює у Львівській політехніці від 1991 року. Її невтомна наукова робота обліковується доробком у 7 одноосібних і 7 колективних монографій та близько 400 наукових статей, численними виступами на наукових конференціях та науково-просвітницькими проєктами «Мова – твого життя основа» (1998–2008 рр.), «Від книги до мети» (2011–2019 рр.), «Велич особистости» (2014–2019 рр.), «Ген українців» (2019–2023 рр.). Вона стала натхненницею проведення у Львівській політехніці Конкурсу з української мови імені Петра Яцика, є багаторічним головою журі університетського туру, головою наглядової ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

Її освітньо-педагогічна діяльність пошанована Міжнародною премією Ліги українських меценатів ім. Олекси Гірника за національно-патріотичне виховання молоді, Почесною грамотою імені президента НТШ Михайла Грушевського від Управи Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці за «невтомну академічну діяльність у галузі українознавства», Всеукраїнською премією ім. Б. Грінченка за просвітницьку діяльність, Почесною грамотою Верховної Ради України за вагомий внесок у розвиток вітчизняної освіти, удосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти і науки й численними іншими відзнаками, а головне – повагою своїх вихованців-студентів, авторитетом у колективі.

Її громадянська позиція послідовно націєцентрична. Висловлювання, що стали предметом активного обговорення в соціальних мережах, ні в якому разі не скеровані на дискредитацію наших героїчних захисників, яких Ірина Дмитрівна разом з усім колективом катедри активно підтримує конкретними матеріальними й духовими засобами, а відображають її стійку громадсько-політичну позицію, спрямовану на утвердження державного статусу української мови, гарантованого Конституцією України. Тому довільна й упереджена інтерпретація вирваних з контексту інтерв’ю фраз і войовничо-агресивні заклики щодо Ірини Фаріон, які раз у раз трапляються в соцмережах, наводять на думку про цілеспрямоване цькування.

Нині українське суспільство потребує єдности й зосереджености на боротьбі з ненависним московським агресором, а розпалювання пристрастей довкола емоційного висловлювання в інтерв’ю вважаємо проявом ворожої атаки на нашу українську згуртованість.

Колектив катедри української мови: Геннадій Вознюк, Зоряна Куньч, Оксана Литвин, Оксана Микитюк, Софія Булик-Верхола, Юлія Теглівець, Галина Городиловська, Мирослава Гнатюк, Лілія Харчук, Ірина Шмілик, Ірина Ментинська, Володимир Дяків, Соломія-Марія Ковалів, Ірина Черевко, Ярослав Пура, Стефанія Руденко, Мирослава Попадинець, Галина Кирик, Оксана Дутко», – йдеться у заяві.

Коментарі

Позначки: ,