Кабмін затвердив Державну цільову програму національно-патріотичного виховання (ВІДЕО)

Новини 30 Червня, 2021 153

Сьогодні на черговому засіданні Кабінету Міністрів України було ухвалено постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Про це повідомив міністр КМУ Олег Немчінов, пише Четверта студія.

Постановою затверджено Державну цільову соціальну програму національно-патріотичного виховання на період до 2025 року, яка спрямована на комплексне вирішення наступних питань:

– організація та координація інформаційно-просвітницької роботи у сфері національно-патріотичного виховання з метою формування української громадянської ідентичності;
– упорядкування та вдосконалення системи військово-патріотичного виховання;

формування науково-методологічних і методичних засад національно-патріотичного виховання;

– співпраця органів державної влади та органів місцевого самоврядування з інститутами громадянського суспільства щодо національно-патріотичного виховання.

Також цим актом вносяться зміни до наступних постанов Кабінету Міністрів України:

– від 12 жовтня 2011 р. № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка»;

– від 22 лютого 2012 р. № 116 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів державної політики з питань молоді та державної підтримки молодіжних та дитячих громадських організацій»;

– від 11 жовтня 2016 р. № 710 «Про ефективне використання бюджетних коштів».

Таким чином врегульовано питання національно-патріотичного виховання, удосконалено та впроваджено цілісну загальнодержавну політику, яка набуває характеру системної і цілеспрямованої діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, закладів освіти, інститутів громадянського суспільства для формування у населення України української громадянської ідентичності, високої національно-патріотичної свідомості, почуття відданості Українській державі.

Окрім цього, реалізація запланованих у програмі заходів щодо формування засад національної ідентичності викличе у населення гордість за власну державу та історію, а це, в свою чергу, призведе до зміцнення відчуття патріотизму.

Також проведення конкурсу з визначення проєктів національно-патріотичного виховання, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надається фінансова підтримка, сприятиме збільшенню чисельності членів громадських об’єднань, діяльність яких спрямована на національно-патріотичне виховання. А заснування премій для громадських активістів, які зробили вагомий внесок в утвердження громадянської (національної) ідентичності серед населення, посприятиме заохоченню громадянського обов’язку із зміцнення якостей патріота України.

В Україні національно-патріотичне виховання є одним із пріоритетних напрямів діяльності держави та суспільства щодо розвитку національної свідомості на основі суспільно-державних (національних) цінностей (самобутність, воля, соборність, гідність), формування у громадян почуття патріотизму, поваги до Конституції і законів України, соціальної активності та відповідальності за доручені державні та громадські справи, готовності до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України, сповідування європейських цінностей. Саме тому, затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року є вкрай важливим для консолідації та розвитку суспільства, сучасними викликами, що стоять перед Україною і вимагають постійного вдосконалення національно-патріотичного виховання.

Коментарі

Позначки: