Кабмін схвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові

Новини 25 Березня, 2024 14

Львівські регбісти здають кров для хворих дітей

Вкрай важливо збільшувати запаси безпечної і якісної донорської крові та компонентів крові, які допомагають лікарям рятувати життя

Кабінет міністрів України видав Розпорядження «Про схвалення Стратегії розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові на період до 2028 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2024-2026 роках».

Про це пише Четверта студія з посиланням на МОЗ.

«Страшні та тяжкі виклики повномасштабної війни стали каталізатором змін, які вплинуть на наше життя й після неї. Донорська кров — унікальний та незамінний ресурс, який ніде не продається й не виробляється, і сьогодні її щодня потребують сотні тисяч людей, зокрема й на фронті. Забезпечення стабільного доступу до крові та її компонентів для усіх пацієнтів — величезний крок до перемоги та до якісної медицини після неї», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA, Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Стратегія ґрунтується зокрема Законі України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», співавторкою якого є Ірина Славінська. Наприкінці лютого ДонорUA та МОЗ України підписали Меморандум про співпрацю, метою якої є розвиток безоплатного донорства та забезпечення рівноправного і своєчасного доступу пацієнтів до якісних та безпечних компонентів крові.

Також з 2022 року Ірина Славінська входить до складу Оперативного штабу МОЗ для координації діяльності у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові в умовах воєнного стану.

«З початком широкомасштабної агресії Російської Федерації проти України потреба в донорській крові та компонентах крові істотно зросла. Добровільне безоплатне донорство крові та компонентів крові під час воєнного стану стало ще однією лінією оборони України. Існують випадки, коли донорська кров є чи не єдиним способом врятувати людське життя.

Вкрай важливо збільшувати запаси безпечної і якісної донорської крові та компонентів крові, які допомагають лікарям рятувати життя як військових, так і цивільних громадян, проводити планові операції в тилу, приймати пологи, здійснювати трансплантації», — ідеться у Стратегії.

Серед завдань стратегії є й ті, для яких ДонорUA вже має готові рішення, а саме:

– Ефективне залучення населення до добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові. ДонорUA промотує донорство від початку своєї діяльності. Так, наразі триває кампанія #Розквітай, що популяризує донорство як частину здорового та прогресивного способу життя.

– Розроблення у співпраці з українськими та іноземними експертами рекомендацій щодо рекрутингу донорів. Для реалізації своїх проєктів ДонорUA співпрацює з Global Blood Fund та Our Blood Institute, а у 2023 році Ірина Славінська отримала нагороду від AABB (Асоціації зі сприяння розвитку трансфузіології та біотерапії США) «за неоціненну роботу у підтриманні безпеки, обсягу і безперервності кровопостачання в Україні в умовах надзвичайних викликів».

– Підвищення рівня обізнаності населення щодо донорства, запровадження просвітницьких ініціатив для популяризації донорства та залучення донорів. В межах кампанії #Розквітай ДонорUA проводить акції #Знай — лекції, присвячені донорству та його зв’язку з іншими сферами життя. Також на сайті постійно поповнюється Кровопедія — єдина в Україні онлайн енциклопедія крові.

– Впровадження системи рекрутингу донорів у центрах крові. Систему ДонорUA центри крові можуть використовувати безкоштовно, аби залучати й координувати донорів та вести електронні черги.

– Створення сприятливих умов для донорів крові та її компонентів. ДонорUA регулярно проводить виїзні донації в різних містах України — це заходи, де донори можуть здати кров у комфортній атмосфері, отримавши яскраві емоції та світлини на згадку.

– Ефективна комунікація з донорами. Координаційний центр ДонорUA у зручному режимі консультує донорів з будь-яких питань щодо донорства, а для їхнього заохочення постійно діє бонусна програма.

«Згідно з ухваленим документом, пацієнтам не доведеться шукати донорів крові, щоб отримати належну медичну допомогу та боротися за своє життя. Зокрема, молодь заохочуватимуть бути активними, фахівці мотивуватимуть здобувачів освіти добровільно і регулярно ставати донорами крові і їх компонентів. Для цього в закладах загальної середньої та вищої освіти проводитимуть заходи для популяризації донорства крові», — зазначається на сайті МОЗ.

Наразі ДонорUA є єдиною в Україні професійною системою рекрутингу та координації донорів крові та її компонентів. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 160 000 донорів. Більше 7 500 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Коментарі

Позначки: , ,