Кабмін ініціював збільшення видатків з бюджету на 2023 рік на 317 мільярдів гривень

Новини 12 Жовтня, 2023 72

Рада збільшила фінансування оборони. Як розподілили кошти

Кабмін ініціював збільшення видатків з бюджету на 2023 рік на 317 мільярдів гривень. На потреби оборони пропонують спрямувати 303 мільярди. Аналітики Центру спільних дій пояснюють, як це вплине на боргові зобовʼязання України. 

Про це пише Четверта студія.

Найбільше у системі оборони мають отримати Збройні сили – їм хочуть виділити 195,7 мільярда гривень. На закупівлю та модернізацію військової техніки хочуть витратити 13,2 мільярда гривень, а на виробництво зброї та боєприпасів в Україні – 4,4 мільярда гривень. Збільшення видатків на безпеку й оборону забезпечить належне фінансування сектору, зазначають аналітики Центру спільних дій. Ці кошти необхідні для посилення ЗСУ, військових формувань та правоохоронних органів в умовах війни.

Також уряд пропонує виділити на допомогу внутрішньо переміщеним особам ще 16,5 мільярда гривень. А на «швидке відновлення» – оперативну відбудову знищеної соціальної інфраструктури – хочуть витратити майже на 6 мільярдів більше, ніж закладалося в попередній версії бюджету. Крім того,  ще пів мільярда гривень додадуть на видання шкільних підручників для 5 і 6 класу. Інші видатки скоротять на 11,4 мільярда гривень. Це зроблять в основному за рахунок зменшення видатків на обслуговування державного боргу.  

«Через додаткові потреби для оборони постійно зростає дефіцит держбюджету. Уряд практично не вживає заходів, щоб скоротити видатки за іншими напрямами та хоч якось зменшити дефіцит. Це призводить до надмірного збільшення державного боргу», – зазначає аналітикиня Оксана Заболотна. 

 На що ще спрямують кошти?  

Уряд збільшує видатки на потреби Нацгвардії на 39,7 млрд грн, Держприкордонслужби – на 20,4 млрд грн, Нацполіції – на 19 млрд грн. Фінансування СБУ збільшать на 4,2 млрд грн, додаткові 2,5 млрд грн виділять ГУР та 2,1 млрд  Державній спеціальній службі транспорту Міноборони. На Держспецзв’язок додатково направлять 570,2 млн грн, на Службу зовнішньої розвідки – 500,7 млн грн, на Управління державної охорони – 230,5 млн грн. Ще 151 млн грн планують витратити на винагороди курсантам МВС. 

Також збільшується фінансування зовнішньої політики. На користь дипломатичних установ у країнах Африки та Аравійського півострова, а також для супроводу України в справах проти росії в Міжнародному суді ООН та Арбітражних трибуналах з морського права спрямують 1,2 млрд грн.

Коментарі

Позначки: , , , ,